Home » Developer & Programmer » Forms » Unable to connect to database via Forms builder (Windows 8.1)
Unable to connect to database via Forms builder [message #649815] Thu, 07 April 2016 01:05 Go to next message
Purvasha
Messages: 4
Registered: April 2016
Junior Member
Hello,

I installed Oracle Database 11g and Oracle Developer Suite 10g in Windows 8.1.
Then, I created a user in sqlplus, and database part is working fine but I am not able to connect to the same database in forms builder.
The same login credentials don't work in Forms builder. When I enter username and password for user made in sqlplus I get ora:12560 TNS protocol adapter error whereas when I enter the same specifying Database name as well, I get error ora:12154.
I am a newbie when it comes to using oracle, so any kind of suggestions would be of great help.

Thanking in advance.

[Updated on: Thu, 07 April 2016 01:07]

Report message to a moderator

Re: Unable to connect to database via Forms builder [message #649816 is a reply to message #649815] Thu, 07 April 2016 01:42 Go to previous messageGo to next message
John Watson
Messages: 8560
Registered: January 2010
Location: Global Village
Senior Member
Welcome to the forum. Please read our OraFAQ Forum Guide and How to use [code] tags and make your code easier to read

ORA-12154 means that you have not provided appropriate connection details. THe name of the database is not enough: Forms Builder needs to know the address (in terms of host name and port) and the name of the service. The service name may be the same as the name of the database, but it may not be. THere are various ways of supplying this information.
What are you actually doing? A screen shot might help.
Re: Unable to connect to database via Forms builder [message #649818 is a reply to message #649816] Thu, 07 April 2016 03:18 Go to previous messageGo to next message
cookiemonster
Messages: 13894
Registered: September 2008
Location: Rainy Manchester
Senior Member
You'll probably find sqlplus and form builder are using different tnsnames.ora files.
Set up a TNS_ADMIN environment variable that points to the directory containing the one you want to use.
Re: Unable to connect to database via Forms builder [message #649828 is a reply to message #649818] Fri, 08 April 2016 00:13 Go to previous messageGo to next message
Littlefoot
Messages: 21676
Registered: June 2005
Location: Croatia, Europe
Senior Member
Account Moderator
Here's an example of how to set the TNS_ADMIN environment variable.
Re: Unable to connect to database via Forms builder [message #649835 is a reply to message #649815] Fri, 08 April 2016 13:14 Go to previous messageGo to next message
Purvasha
Messages: 4
Registered: April 2016
Junior Member
I created a user ocms with same password as its name. It works fine with the sqlplus, but I need to connect the database to the forms builder, so for that when I login with same user its gives me this error.
Screenshots are attached.
Any kind of help please.
  • Attachment: Untitled.png
    (Size: 1.04MB, Downloaded 395 times)
Re: Unable to connect to database via Forms builder [message #649836 is a reply to message #649835] Fri, 08 April 2016 13:26 Go to previous messageGo to next message
John Watson
Messages: 8560
Registered: January 2010
Location: Global Village
Senior Member
Your screen shot shows that you are logging on with SQL*Plus from the database home. It says nothing about your Forms logon. Perhaps you might want to show the problem: something that does not work, rather than something that does.
Re: Unable to connect to database via Forms builder [message #649837 is a reply to message #649836] Fri, 08 April 2016 14:00 Go to previous messageGo to next message
Purvasha
Messages: 4
Registered: April 2016
Junior Member
Sorry, all the screenshots didn't get uploaded.
  • Attachment: Untitled1.png
    (Size: 112.09KB, Downloaded 382 times)
Re: Unable to connect to database via Forms builder [message #649838 is a reply to message #649837] Fri, 08 April 2016 14:01 Go to previous messageGo to next message
Purvasha
Messages: 4
Registered: April 2016
Junior Member
screenshot
  • Attachment: Untitled2.png
    (Size: 125.18KB, Downloaded 354 times)
Re: Unable to connect to database via Forms builder [message #649855 is a reply to message #649838] Sat, 09 April 2016 12:23 Go to previous message
cookiemonster
Messages: 13894
Registered: September 2008
Location: Rainy Manchester
Senior Member
Have you actually checked if you have multiple tnsnames.ora files?
Have you tried creating a TNS_ADMIN environment variable?
Previous Topic: Creating form based on a view
Next Topic: Oracle Froms10g
Goto Forum:
  


Current Time: Thu Jun 17 21:30:05 CDT 2021