Home » SQL & PL/SQL » Client Tools » problem in toad
problem in toad [message #551979] Mon, 23 April 2012 01:26 Go to next message
neetesh87
Messages: 280
Registered: September 2011
Location: bhopal
Senior Member
hello experts,
there is a problem , related to toad. when i try to connect with my database through toad then it throws an error-"Can't initialize OCI. Error -1", please tell me how to sort out of this problem.
and i am using toad 9.2.7.1 on widows server2008.
thanx in advance.

[Updated on: Mon, 23 April 2012 01:32]

Report message to a moderator

Re: problem in toad [message #551983 is a reply to message #551979] Mon, 23 April 2012 01:46 Go to previous messageGo to next message
Littlefoot
Messages: 21439
Registered: June 2005
Location: Croatia, Europe
Senior Member
Account Moderator
As far as I can tell, TOAD wants administrator to run it. If you are not an administrator on that computer, try the following (terminology I use is based on Windows 7; I don't have any Server 2008, but I hope you'll manage to find what I'm talking about): right-click TOAD's shortcut icon and open its properties. Go to Compatibility tab and, under the "Privilege Level", check the "Run this program as an administrator" checkbox.
Re: problem in toad [message #551991 is a reply to message #551983] Mon, 23 April 2012 01:59 Go to previous messageGo to next message
ramoradba
Messages: 2456
Registered: January 2009
Location: AndhraPradesh,Hyderabad,I...
Senior Member
http://www.dbmotive.com/cant-initialize-oci-error-occured-during-the-login-process-using-toad/

Sriram
Re: problem in toad [message #552000 is a reply to message #551991] Mon, 23 April 2012 02:17 Go to previous messageGo to next message
neetesh87
Messages: 280
Registered: September 2011
Location: bhopal
Senior Member
thanx littlefoot and sriram for your response,
@littlefoot
i have verified the check box " run this program as administrator" that is checked already, i think is there any problem related to oracle_home.
Re: problem in toad [message #552002 is a reply to message #552000] Mon, 23 April 2012 02:23 Go to previous messageGo to next message
Littlefoot
Messages: 21439
Registered: June 2005
Location: Croatia, Europe
Senior Member
Account Moderator
Possibly; can't tell for sure. Did you try Sriram's link?

TOAD "works" strange on newer Windows operating systems. For example, on Windows 7, I had to install it into a directory that doesn't contain any spaces in its name (such as c:\toad. Didn't work at all in c:\program files (x86)).

Googling around, I saw that people even included path to OCI.DLL into TOAD shortcut's "Target" line.
Re: problem in toad [message #552005 is a reply to message #552002] Mon, 23 April 2012 02:41 Go to previous messageGo to next message
neetesh87
Messages: 280
Registered: September 2011
Location: bhopal
Senior Member
thanx a lot both of you sir,
the problem is solved by deleting the ORACLE_HOME variable from "environment variable".
Re: problem in toad [message #552007 is a reply to message #552005] Mon, 23 April 2012 02:50 Go to previous messageGo to next message
Littlefoot
Messages: 21439
Registered: June 2005
Location: Croatia, Europe
Senior Member
Account Moderator
Eh? I'm not sure that deleting ORACLE_HOME is the healthiest way to solve one problem, as it might cause numerous problems in the future.
Re: problem in toad [message #552008 is a reply to message #552007] Mon, 23 April 2012 02:57 Go to previous messageGo to next message
ramoradba
Messages: 2456
Registered: January 2009
Location: AndhraPradesh,Hyderabad,I...
Senior Member
@ OP,Can`t you point to correct ORACLE_HOME instead of deleting it...

Sriram
Re: problem in toad [message #552010 is a reply to message #552007] Mon, 23 April 2012 03:01 Go to previous messageGo to next message
neetesh87
Messages: 280
Registered: September 2011
Location: bhopal
Senior Member
yes sir you are right. actully i also have my own local database which is created by me and other database which
are on server, then now i can access the server database but can not access the local database, it throws an error-
" no listner" and when i start the listner then a message is throws " the oracleoradb11g_home1TnsListner service on local computer started and stopped........." after that same error "no listner" when try to connect with local database.
means listner can not be started. then what should i do.
Re: problem in toad [message #552926 is a reply to message #552010] Mon, 30 April 2012 04:04 Go to previous message
John_Pocknell
Messages: 2
Registered: January 2012
Junior Member
Please check your Toad version. There is no such release as 9.2.7.1. Assuming you are on a Toad for Oracle 9.x version, this version is not supported on Win Server 2008 which accounts for your OCI error.

Please upgrade your Toad and try again. If you still have connection issues, you might want to try the FAQs on the Quest SupportLink portal. You don't need to register and there are answers to most common connection problems.
https://support.quest.com/Search/SearchKnowledgebase.aspx Type in "Toad for Oracle" in the Select Product field.

Also visit http://www.toadworld.com/ which is the Toad Community portal.

John Pocknell
Quest Product Management

[EDITED by LF: fixed URLs as members with less than 5 messages can't post URLs]

[Updated on: Mon, 30 April 2012 04:09] by Moderator

Report message to a moderator

Previous Topic: Debug
Next Topic: connect to oracle 11g
Goto Forum:
  


Current Time: Wed Oct 17 21:33:01 CDT 2018