Nasty RAC Bug in 10g. If you are running multi-nodes and one instance or more is not normally running - Read this...

From: Robert Freeman <>
Date: Sun, 5 Apr 2009 00:12:58 -0700 (PDT)
Message-ID: <>

So, we ran into a nasty bug last night. We are running 10g (various releases) RAC on 3 or 4 node clusters. In this particular configuration we had a 4 node cluster, with an instance for this database on each node. 2 instances were active, two were configured but not running.

DBA went to make redo log adjustments (adding a new group) and database crashed. There is a bug in 10g (and apparently 11g) with respect to this kind of configuration. If you are running an active/passive kind of RAC configuration, you will want to read up on the bug. Be very careful making any online redo log changes if you are running in such an environment.

Metalink bug number is 6786022 and it's public. We understand patch is in QA to correct. There is also an event you can set to avoid the problem. See the bug on Metalink for more information.

I'll also be posting a copy of this on my Blog...

Cheers to all!


 Robert G. Freeman
Blog: OCP: Oracle Database 11g Administrator Certified Professional Study Guide (Sybex) Oracle Database 11g New Features (Oracle Press) Portable DBA: Oracle (Oracle Press)
Oracle Database 10g New Features (Oracle Press) Oracle9i RMAN Backup and Recovery (Oracle Press) Oracle9i New Features (Oracle Press)
Other various titles out of print now... The LDS Church is looking for DBA's. You do have to be a Church member in good standing. A lot of kind people write me, concerned I may be breaking the law by saying you have to be a Church member. It's legal I promise! :-)

Received on Sun Apr 05 2009 - 02:12:58 CDT

Original text of this message