Problem with x64 Oracle OLE DB Provider, MS ADO, server side forward cursor

From: PBarnes <>
Date: Wed, 4 Mar 2009 13:40:22 -0800 (PST)
Message-ID: <>

With 64 bit Oracle 10 or 11 client, using MS ADO with a server side forward only cursor to run a simple query against a single table, the result Recordset does not contain all rows. In fact the number of records I can see is equal to the Recordset.CacheSize. It works as expected when runnning in 32 bit app.

The client is Vista x64 and I have installed both 32 bit and 64 bit versions of Oracle Client, and get same results with latest Oracle 10 and 11 clients. I have tried against a 32 bit server running Oracle and another 32 bit server running, both with identical results.

I have tried this with ADO 2.5, 2.6, 2.7, and 6.0, again with same results.

Here is a VBA script that demonstrates:

cs = "Provider=OraOLEDB.Oracle.1;Password=(edit);Persist Security Info=True;User ID=(edit);Data Source=(edit);Extended Properties=""""" qs = "SELECT * FROM MYTABLE"

Set rs = CreateObject("ADODB.Recordset")

rs.CacheSize = 10
rs.CursorLocation = 2 ' adUseServer
rs.CursorType = 0 ' adOpenForwardOnly
rs.Open qs, cs, 0, 1 ' 0=adOpenForwardOnly, 1=adLockReadOnly

cnt = 0
rs.MoveFirst ' same with or without this While Not rs.EOF
cnt = cnt + 1
MsgBox CStr(cnt)

When I run this with 32 bit version of wscript.exe ( in %WINDIR% \SysWow64) it displays the correct number of records (200 in one table, 12000 in another I tried.) When I run with 64 bit version of wscript.exe (in %WINDIR%\system32) it always displays 10 records and reaches EOF. If I change the cache size to N, I get N records.

Has anyone else seen this? Does anyone have any ideas how to fix or workaround this issue? Received on Wed Mar 04 2009 - 15:40:22 CST

Original text of this message