Re: ORA-12514 with 10g Install (LONG...)

From: shakespeare <>
Date: Thu, 24 Jan 2008 18:30:34 +0100
Message-ID: <4798cb42$0$85790$>

"Scout" <> schreef in bericht
> Thanks Frank.
>> You should be able to start the service either from the
>> services panel (My Computer->Right Mouse, Manage, iirc, or
>> via Control Panel). Start OracleServiceORCL (capitalization
>> is mine. Even from a DOS-box: net start OracleServiceORCL
>> should either report the service is already started, or start
>> it.
> Yes, I know that.But would you know why the listener doesnt start?
>> I think you should not use the listener at all (and for local
>> sessions you do not need the listener); just set the correct
>> environment (set ORACLE_SID=ORCL, %ORACLE_HOME%/bin is in
>> your path, %ORACLE_HOME% is set, etc), and you're done.
> Can I connect to this DB using Toad without the listener? Or add
> tables etc to the database without ever starting the listener?
> But do you know why the listener doesnt start?
>> I think all problems are from the fact you sometimes are
>> logged on to a domain, and when you are, you are not a local
>> administrator.
>> When you logon to your computer (using your computer's name
>> for a "domain"), you are local admin.
>> That, or vice versa.
> In that case, should it not run flawlessly if I install when I am
> logged in as the local administrator? I did already try installing XE
> when I was logged onto the local box, and that caused the same issue.
>> You should be able to logon to your default domain, even when
>> you are not connected to it - Windows uses a cache mechanism
>> that still allows you to login, even though your credentials
>> cannot be verified.
> Sorr, I didnt get that. Are you implying that I should log on to the
> network domain, or the local computer? Does Windows cache the login
> when I try to connect to the local computer, or the domain? How can I
> log in such that it will make it work?
>> Just give it a try, and let us know when things do work.
> Thanks. Thsi time I logged onto the local box as admin, and tried the
> same exercise you recommended.
> Here are the results
> ---------------------
> C:\oracle\product\10.2.0\db\BIN>sqlplus / as sysdba
> Error 6 initializing SQL*Plus
> Message file sp1<lang>.msb not found
> SP2-0750: You may need to set ORACLE_HOME to your Oracle software
> directory
> C:\oracle\product\10.2.0\db\BIN>tnsping ORCL
> TNS Ping Utility for 32-bit Windows: Version - Production
> on 23-JAN-2
> 008 21:59:18
> Copyright (c) 1997, 2005, Oracle. All rights reserved.
> Message 3511 not found; No message file for product=NETWORK,
> facility=TNSTNS-035
> 05: Message 3505 not found; No message file for product=NETWORK,
> facility=TNS
> Do you know whats going on now? I did recheck the ORACLE_HOME and the
> Path. Is it that the settings have been installed for my network user
> and not the local user, as a result, missing some setup?
> Would this be solved if I installed while logged in as the local user?
> (note that I have tried this with XE unsuccessfully)
>> I'd be happy if you got an ORA-01031, ORA-01034 or 1107.
> Why is that?
>> Again - do not worry about the listener - local access does
>> not need one! It just needs a correct environment!
> Again, dont I need I listener to be able to create tables etc?
> Also, the service OracleDBConsoleorcl doesnt start either. Isnt that
> the one that links to the Enterprise Manager? I cant access the web
> based enterprise manager either (http://localhost:1158/em)
>> BTW how did you create an instance (the ORCL thing)?!?
> When I installed it, there were options for 2 kinds of images - 1.
> basic install with no basic DB and 2-install with an instance.
> I picked the second one.
> Please do answer my questions (pleading ignorance)
> Thanks!!

The no message errors indicate a wrong oracle home setting when running sqlplus.

Shakespeare Received on Thu Jan 24 2008 - 11:30:34 CST

Original text of this message