Home » RDBMS Server » Enterprise Manager » emctl start dbconsole fails (OEM 10g R2)
emctl start dbconsole fails [message #307957] Thu, 20 March 2008 09:37 Go to next message
dirk.wegener
Messages: 8
Registered: March 2008
Junior Member
Hello all out there,

I have a big Problem with the Installation of OEM on a SUN Solaris 10 machine.
I have configured the dbcontrol an created the repository.
But at the end when I want to start the dbconsole nothing happens.
Here are the commands I use.

emca -config dbcontrol db -repos create

after the Configuration an the repository Creation the command

emctl start dbconsole

fails with the exception:

EM Configuration issue. /u01/app/oracle/product/10.2.0_64/db_1/_<ORACLE_SID>

Under /u01/app/oracle/product/10.2.0_64/db_1/<HOST_NAME>_<ORACLE_SID> are created all configuration files an so on.
But when i wanted to start emctl takes the wrong path without the hostname.
I have tried everything from unsetting the timezone, configuring oem with dbca an so on.
ORACLE_HOME, ORACLE_SID, ORACLE_BASE is set correctly.
Every SUN Package oracle needs is on the machine.
Does anybody can say what went wrong?
Re: emctl start dbconsole fails [message #307962 is a reply to message #307957] Thu, 20 March 2008 10:28 Go to previous messageGo to next message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
Have you tried to blow OEM away and try to recreate it manually?
Re: emctl start dbconsole fails [message #308076 is a reply to message #307957] Fri, 21 March 2008 01:19 Go to previous messageGo to next message
nandha
Messages: 10
Registered: March 2008
Junior Member
Hi,

Check and set the correct environment settings..and then try restart using emctl..
Re: emctl start dbconsole fails [message #308674 is a reply to message #308076] Tue, 25 March 2008 03:19 Go to previous messageGo to next message
dirk.wegener
Messages: 8
Registered: March 2008
Junior Member
@ebrian
Yes I have blown it away and restarted with a new configuration.
I have tried to configured it with dbca and with emca.
But what do you mean OEM configure manually?
With which commands?
@nandha
Ithink I have tried to set the enviroment variables coreectly.
But which environment settings do you mean especially?
Re: emctl start dbconsole fails [message #309179 is a reply to message #308674] Wed, 26 March 2008 13:39 Go to previous messageGo to next message
nandha
Messages: 10
Registered: March 2008
Junior Member
Hey,

Check you use correct the .profile. Did you check you are starting from $OEM_AGENT_HOME/bin.

Re: emctl start dbconsole fails [message #309181 is a reply to message #307957] Wed, 26 March 2008 13:45 Go to previous messageGo to next message
nandha
Messages: 10
Registered: March 2008
Junior Member
To be specific Check the LD_LIBRARY_PATH,CLASSPATH,ORACLE_HOME etc is set correctly.
Re: emctl start dbconsole fails [message #310844 is a reply to message #307957] Wed, 02 April 2008 11:00 Go to previous messageGo to next message
divroro12
Messages: 105
Registered: March 2008
Location: Laurel, MD USA
Senior Member
Hey Dirk,

Did u resolve the dbconsole issue? Let me know; might have some suggestions...

divroro12
Re: emctl start dbconsole fails [message #310851 is a reply to message #310844] Wed, 02 April 2008 11:20 Go to previous messageGo to next message
dirk.wegener
Messages: 8
Registered: March 2008
Junior Member
Here are the content of the variables

LD_LIBRARY_PATH
/u01/app/oracle/product/10.2.0_64/db_1/lib32

ORACLE_HOME
/u01/app/oracle/product/10.2.0_64/db_1

CLASSPATH
is not set


@nandha:
What do you mean by starting from $OEM_AGENT_HOME/bin?
I have tried to start emctl in $ORACLE_HOME/bin and it doesn't work. Sad
Any further ideas? I am really dispaired... I have no idea what is wrong..
Could you please post me your env....
perhaps there is something wrong with the paths....

@divroro12
No resolution yet...
Any ideas what went wrong and how to fix it?
Re: emctl start dbconsole fails [message #310854 is a reply to message #307957] Wed, 02 April 2008 11:25 Go to previous messageGo to next message
divroro12
Messages: 105
Registered: March 2008
Location: Laurel, MD USA
Senior Member
I'll suggest to rebuild your repository & dbconsole by following the below procedure:

1. SQL> alter user SYSMAN account lock;
2. SQL> drop user SYSMAN cascade;
3. SQL> alter user MGMT_VIEW account lock;
4. SQL> drop user MGMT_VIEW cascade;
5. $ emca -deconfig dbcontrol db -repos drop
6. $ emca -config dbcontrol db -repos create

Take care...
Re: emctl start dbconsole fails [message #311005 is a reply to message #310854] Thu, 03 April 2008 04:00 Go to previous messageGo to next message
dirk.wegener
Messages: 8
Registered: March 2008
Junior Member
Thanks for the quick reply...
But unfortunately it doesn't work...
The same mistake happened again...
After I started the command:
emca -config dbcontrol db -repos create

This happened

STARTED EMCA at 03-Apr-2008 10:28:22
EM Configuration Assistant, Version 10.2.0.1.0 Production
Copyright (c) 2003, 2005, Oracle. All rights reserved.

Enter the following information:
Database SID: PDB80
Listener port number: 1597
Password for SYS user:
Password for DBSNMP user:
Password for SYSMAN user:
Email address for notifications (optional):
Outgoing Mail (SMTP) server for notifications (optional):
-----------------------------------------------------------------

You have specified the following settings

Database ORACLE_HOME ................ /u01/app/oracle/product/10.2.0_64/db_1

Database hostname ................ sv0132.zivit-h.zivb.net
Listener port number ................ 1597
Database SID ................ PDB80
Email address for notifications ...............
Outgoing Mail (SMTP) server for notifications ...............

-----------------------------------------------------------------
Do you wish to continue? [yes(Y)/no(N)]: y
03-Apr-2008 10:29:03 oracle.sysman.emcp.EMConfig perform
INFO: This operation is being logged at /u01/app/oracle/product/10.2.0_64/db_1/cfgtoollogs/emca/PDB80/emca_2008-04-03_10-28-21-AM.log.
03-Apr-2008 10:29:08 oracle.sysman.emcp.EMReposConfig createRepository
INFO: Creating the EM repository (this may take a while) ...
03-Apr-2008 10:36:06 oracle.sysman.emcp.EMReposConfig invoke
INFO: Repository successfully created
03-Apr-2008 10:36:21 oracle.sysman.emcp.util.DBControlUtil startOMS
INFO: Starting Database Control (this may take a while) ...
03-Apr-2008 10:36:22 oracle.sysman.emcp.util.PlatformInterface executeCommand
WARNING: Error executing /u01/app/oracle/product/10.2.0_64/db_1/bin/emctl start dbconsole
03-Apr-2008 10:36:22 oracle.sysman.emcp.EMConfig perform
SEVERE: Error starting Database Control
Refer to the log file at /u01/app/oracle/product/10.2.0_64/db_1/cfgtoollogs/emca/PDB80/emca_2008-04-03_10-28-21-AM.log for more details.
Could not complete the configuration. Refer to the log file at /u01/app/oracle/product/10.2.0_64/db_1/cfgtoollogs/emca/PDB80/emca_2008-04-03_10-28-21-AM.log for more details.

And with this one...

emctl start dbconsole db
EM Configuration issue. /u01/app/oracle/product/10.2.0_64/db_1/_PDB80 not found.

Have anybody an idea?
I have uploaded the emca log-file, perhaps this might help...
  • Attachment: emca.log
    (Size: 72.33KB, Downloaded 537 times)
Re: emctl start dbconsole fails [message #311201 is a reply to message #307957] Thu, 03 April 2008 12:32 Go to previous messageGo to next message
divroro12
Messages: 105
Registered: March 2008
Location: Laurel, MD USA
Senior Member
dirk,

I see the foll. error message in your logfile:

CONFIG: No value was set for the parameter ORACLE_HOSTNAME.
03-Apr-2008 10:36:21 oracle.sysman.emcp.util.DBControlUtil startOMS
INFO: Starting Database Control (this may take a while) ...
03-Apr-2008 10:36:21 oracle.sysman.emcp.util.PlatformInterface addEnvVarToList
CONFIG: Value for env var 'ORACLE_HOSTNAME' is '', discarding the same

What is the result of the command
$ hostname
on your platform.

Run these commands :

$ ORACLE_HOSTNAME=myhost.domainname.com
$ export ORACLE_HOSTNAME
Re: emctl start dbconsole fails [message #311836 is a reply to message #311201] Mon, 07 April 2008 01:40 Go to previous messageGo to next message
dirk.wegener
Messages: 8
Registered: March 2008
Junior Member
Thanks for the help by far...
I have set ORACLE_HOSTNAME with the full qualified Domainname.
After that I tried to start the dbconsole and another error appears...

oracle@sv0132 # emctl start dbconsole db
EM Configuration issue. /u01/app/oracle/product/10.2.0_64/db_1/_PDB80 not found.

My hostname is sv0132.
Any further ideas?
Re: emctl start dbconsole fails [message #311871 is a reply to message #311836] Mon, 07 April 2008 03:46 Go to previous messageGo to next message
dirk.wegener
Messages: 8
Registered: March 2008
Junior Member
The last messsage must be deleted...
Long time ago I have copied the directory Oracle created to /u01/app/oracle/product/10.2.0_64/db_1/sysman/emd/OC4J_DBConsole__PDB80 so that the first error disapears.
UNfortunately I forgot what i have done... Embarassed
Sorry! Confused
But the "right" errors is

oracle@sv0132 # emctl start dbconsole db
OC4J Configuration issue. /u01/app/oracle/product/10.2.0_64/db_1/oc4j/j2ee/OC4J_DBConsole__PDB80 not found.

(ORACLE_HOSTNAME is set to fully qualified domainname and hostname is sv0132)
Re: emctl start dbconsole fails [message #312018 is a reply to message #311871] Mon, 07 April 2008 17:39 Go to previous messageGo to next message
divroro12
Messages: 105
Registered: March 2008
Location: Laurel, MD USA
Senior Member
Did u just reset the domainname, i.e after i requested or was is set prior to my request? if it was set after, then u'll surely need to rebuild the em repo, i.e drop & create. If the domainname had been initially set, then wouldn't be necessary...
Re: emctl start dbconsole fails [message #312649 is a reply to message #312018] Wed, 09 April 2008 09:24 Go to previous message
dirk.wegener
Messages: 8
Registered: March 2008
Junior Member
I have set the ORACLE_HOSTNAME to the fully qualified domainname tried to start the dbconsole and the described error appears.
After that with the same ORACLE_HOSTNAME I drop and create the em repo.
But the same error appears after I was trying to start the dbconsole.
Previous Topic: Problem with EM
Next Topic: default quota on tablespace for user
Goto Forum:
  


Current Time: Wed Dec 07 06:54:42 CST 2016

Total time taken to generate the page: 0.10801 seconds