Home » RDBMS Server » Server Administration » Doubt in configuring shared server
Doubt in configuring shared server [message #296127] Thu, 24 January 2008 14:22 Go to next message
rolex.mp
Messages: 161
Registered: February 2007
Senior Member
I am using Oracle 10g release 2 database in windows and the db is present locally in my machine .

I tried configuring shared server for my database by changing the parameter shared_servers in spfile.ora through this command

alter system set shared_servers=3 scope=both;


then i reconnected as sysdba and issued the statement

SQL> select username , sid , server from v$session where username='SYS';

USERNAME                              SID SERVER
------------------------------ ---------- ---------
SYS                                   159 DEDICATED

SQL> show parameter shared_server

NAME                                 TYPE        VALUE
------------------------------------ ----------- --------------
max_shared_servers                   integer
shared_server_sessions               integer
shared_servers                       integer     3

SQL> show parameter dispatcher

NAME                                 TYPE        VALUE
------------------------------------ ----------- ---------------
dispatchers                          string      (PROTOCOL=TCP)
max_dispatchers                      integer



Then I tried re-starting the db but still faced the same issue .
I then connected as scott and issued the statement

select username,sid,server from v$session where username='SCOTT';

USERNAME                              SID SERVER
------------------------------ ---------- ---------
SCOTT                                 146 DEDICATED


but still it was connected using dedicated server.

Let me know if I have to do any other settings before configuring shared server , I went throgh Oracle 10g documentation and there it was mentioned that setting SHARED_SERVERS will configure shared server for the database and no other parameter is needed . Please clarify
Re: Doubt in configuring shared server [message #296128 is a reply to message #296127] Thu, 24 January 2008 14:42 Go to previous messageGo to next message
rolex.mp
Messages: 161
Registered: February 2007
Senior Member
I had not changed the tnsnames entry

There was entry corresponding to the service name specifying SERVER=DEDICATED , once I changed it to SHARED I was able to connect through the shared server mode .

Sorry for the post.
Re: Doubt in configuring shared server [message #296158 is a reply to message #296127] Thu, 24 January 2008 22:06 Go to previous message
mkbhati
Messages: 93
Registered: February 2007
Location: Mumbai
Member

Patience will never let down a DBA.

Regards
Previous Topic: Patches
Next Topic: Error
Goto Forum:
  


Current Time: Tue Dec 06 16:28:47 CST 2016

Total time taken to generate the page: 0.09837 seconds