Home » RDBMS Server » Networking and Gateways » tnsnames and a domain name
tnsnames and a domain name [message #246928] Fri, 22 June 2007 09:01 Go to next message
citrowske
Messages: 8
Registered: March 2007
Location: STL
Junior Member
I'm a little behind the curve when it comes to tnsnames and connectivity. I was hoping somebody could either tell me some answers or point me to a good place to get educated.

Anyway, here is the question.

Our current env. has about 15 databases on 4 servers. We connect using tnsnames and sqlnet. When I got here 3 months ago, I noticed that the sqlnet file has a default domain name.
NAMES.DEFAULT_DOMAIN = ourdomainname.com

I also noticed the each tns entry is formatted with the domain name:
PSFINTST.OURDOMAIN.COM =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = ourserver)(PORT = 1521))
(CONNECT_DATA = (SERVICE_NAME = psfintst))
)

My point is this. I installed a new 2-node RAC and created a test database. I copied the tns entry from the server (which did not include the domain name) to my windows machine and I can't even perform a tnsping. So...I'm certain that domain name thing that is causing the issues.

The entry for the RAC looks something like this:

HRTEST =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = host1-vip)(PORT = 1521))
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = host2-vip)(PORT = 1521))
(LOAD_BALANCE = yes)
(CONNECT_DATA =
(SERVER = DEDICATED)
(SERVICE_NAME = hrtest.ourdomain.com)
)
)

HRTEST2 =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = host2-vip)(PORT = 1521))
(CONNECT_DATA =
(SERVER = DEDICATED)
(SERVICE_NAME = hrtest.ourdomain.com)
(INSTANCE_NAME = hrtest2)
)
)

HRTEST1 =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = host1-vip)(PORT = 1521))
(CONNECT_DATA =
(SERVER = DEDICATED)
(SERVICE_NAME = hrtest.ourdomain.com)
(INSTANCE_NAME = hrtest1)
)
)

Please explain a little deeper how I resolve this problem.
Re: tnsnames and a domain name [message #246951 is a reply to message #246928] Fri, 22 June 2007 10:45 Go to previous message
DreamzZ
Messages: 1666
Registered: May 2007
Location: Dreamzland
Senior Member
Quote:
My point is this. I installed a new 2-node RAC and created a test database. I copied the tns entry from the server (which did not include the domain name) to my windows machine and I can't even perform a tnsping. So...I'm certain that domain name thing that is causing the issues.



Whats the value of this parameter.

SQL> show parameter db_domain

If theres any entry for domain then its ok if not then you have to change or modify your TNSNAMES.ora like this its dont have Domain name.

UCHOOSE =
  (DESCRIPTION =
    (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = udb01vip)(PORT = 1521))
    (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = udb02vip)(PORT = 1521))
    (LOAD_BALANCE = yes)
    (CONNECT_DATA =
      (SERVER = DEDICATED)
      (SERVICE_NAME = UCHOOSE)
    )
  )

LISTENERS_UCHOOSE =
  (ADDRESS_LIST =
    (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = udb01vip)(PORT = 1521))
    (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = udb02vip)(PORT = 1521))
  )

UCHOOSE2 =
  (DESCRIPTION =
    (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = udb02vip)(PORT = 1521))
    (CONNECT_DATA =
      (SERVER = DEDICATED)
      (SERVICE_NAME = UCHOOSE)
      (INSTANCE_NAME = UCHOOSE2)
    )
  )

UCHOOSE1 =
  (DESCRIPTION =
    (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = udb01vip)(PORT = 1521))
    (CONNECT_DATA =
      (SERVER = DEDICATED)
      (SERVICE_NAME = UCHOOSE)
      (INSTANCE_NAME = UCHOOSE1)
    )
  )

EXTPROC_CONNECTION_DATA =
  (DESCRIPTION =
    (ADDRESS_LIST =
      (ADDRESS = (PROTOCOL = IPC)(KEY = EXTPROC1))
    )
    (CONNECT_DATA =
      (SID = PLSExtProc)
      (PRESENTATION = RO)
    )
  )
Previous Topic: Two listeners up
Next Topic: I can not find listener.ora parameter file???
Goto Forum:
  


Current Time: Sat Dec 03 16:23:39 CST 2016

Total time taken to generate the page: 0.09575 seconds