Home » Server Options » RAC & Failsafe » Problem with ASM instance during RAC 10g installation
Problem with ASM instance during RAC 10g installation [message #235199] Fri, 04 May 2007 05:37 Go to next message
markog
Messages: 5
Registered: May 2007
Location: Poland
Junior Member
I have a problem.
My enviroment
two servers with RH(CentOS) and shared raw devices. I'd like to install RAC Database 10g rel 2
First i've installed CRS. My CRS seems to be ok.
here is crs_stat -t result:

[oracle@rac1 ~]$ crs_stat -t
Name Type Target State Host
------------------------------------------------------------
ora.rac1.gsd application ONLINE ONLINE rac1
ora.rac1.ons application ONLINE ONLINE rac1
ora.rac1.vip application ONLINE ONLINE rac1
ora.rac2.gsd application ONLINE ONLINE rac2
ora.rac2.ons application ONLINE ONLINE rac2
ora.rac2.vip application ONLINE ONLINE rac2




During installation ASM instance on RAC enviroment - i recived such message from Configuration Assistance screen (DBCA step):

==========================================================
"Could not mount the diskgroup on remote node rac2 using connection service rac2:1521:+ASM2. Ensure that the listener is runing on this node and the ASM instance is

registered to the listener. Recived the following error:

Listener refused the connection with the following error:
ORA-12523, TNS:listener could not find instance appropriate for the client connection
The connectio descriptor used by the client was:
(DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=TCP)(Host=rac2)(Port=1521))
(CONNECT_DATA=(Service_NAME=+ASM2)(INSTANCE_NAME=+ASM2)
(UR=A)))
==============================================

Except this everything else was allright
DBCA status successed, Configuration scripts root.sh was executed on both nodes


After installation ASM instance crs_stat shows this:


Name Type Target State Host
------------------------------------------------------------
ora....SM1.asm application ONLINE ONLINE rac1
ora....C1.lsnr application ONLINE ONLINE rac1
ora.rac1.gsd application ONLINE ONLINE rac1
ora.rac1.ons application ONLINE ONLINE rac1
ora.rac1.vip application ONLINE ONLINE rac1
ora....SM2.asm application ONLINE ONLINE rac2
ora....C2.lsnr application ONLINE ONLINE rac2
ora.rac2.gsd application ONLINE ONLINE rac2
ora.rac2.ons application ONLINE ONLINE rac2
ora.rac2.vip application ONLINE ONLINE rac2


Next I should install database oracle home with OUI but....

I've big problim with this ASM instance;



My ASM instance doesn't start Sad

here part ot ASM alert log file


Starting ORACLE instance (normal)
Cannot determine all dependent dynamic libraries for /proc/self/exe
Unable to find dynamic library libocr10.so in search paths
RPATH =

/ade/aime1_build2101/oracle/has/lib/:/ade/aime1_build2101/oracle/lib/:/ade/aime1_build2101/oracle/has/lib/:
LD_LIBRARY_PATH is not set!
The default library directories

are /lib and /usr/lib
Unable to find dynamic library libocrb10.so in search paths
Unable to find dynamic library libocrutl10.so in search paths
Unable to find dynamic

library libocrutl10.so in search paths
LICENSE_MAX_SESSION = 0
LICENSE_SESSIONS_WARNING = 0
Interface type 1 eth1 192.168.2.0 configured from OCR for use as a cluster

interconnect
Interface type 1 eth0 10.144.0.0 configured from OCR for use as a public interface
Picked latch-free SCN scheme 2
Using LOG_ARCHIVE_DEST_1 parameter

default value as /u01/app/oracle/product/10.2.0/asm_1//dbs/arch
Autotune of undo retention is turned off.
LICENSE_MAX_USERS = 0
SYS auditing is disabled
ksdpec: called

for event 13740 prior to event group initialization
Starting up ORACLE RDBMS Version: 10.2.0.1.0.
System parameters with non-default values:
large_pool_size =

12582912
instance_type = asm
cluster_database = TRUE
instance_number = 1
remote_login_passwordfile= EXCLUSIVE
background_dump_dest

= /u01/app/oracle/admin/+ASM/bdump
user_dump_dest = /u01/app/oracle/admin/+ASM/udump
core_dump_dest = /u01/app/oracle/admin/+ASM/cdump


asm_diskgroups = DATA
Cluster communication is configured to use the following interface(s) for this instance
192.168.2.101
Fri May 4 11:57:50 2007
cluster

interconnect IPC version:Oracle UDP/IP
IPC Vendor 1 proto 2
PMON started with pid=2, OS id=29827
DIAG started with pid=3, OS id=29840
PSP0 started with pid=4, OS

id=29851
LMON started with pid=5, OS id=29856
LMD0 started with pid=6, OS id=29858
LMS0 started with pid=7, OS id=29860
MMAN started with pid=8, OS id=29870
DBW0 started

with pid=9, OS id=29872
LGWR started with pid=10, OS id=29874
CKPT started with pid=11, OS id=29876
SMON started with pid=12, OS id=29883
RBAL started with pid=13, OS

id=29894
GMON started with pid=14, OS id=29907
Fri May 4 11:58:05 2007
USER: terminating instance due to error 304
Instance terminated by USER, pid = 28688



Manually startup shows the same error ORA-00304 Requested INSTANCE_NUMBER i busy

Finally I can't install database on with ASM instance



What do I do wrong??

here is the pfile generated till installation process:
##############################################################################
# Copyright (c) 1991, 2001, 2002 by Oracle Corporation
##############################################################################

###########################################
# Cluster Database
###########################################
cluster_database=true

###########################################
# Diagnostics and Statistics
###########################################
background_dump_dest=/u01/app/oracle/admin/+ASM/bdump
core_dump_dest=/u01/app/oracle/admin/+ASM/cdump
user_dump_dest=/u01/app/oracle/admin/+ASM/udump

###########################################
# Miscellaneous
###########################################
instance_type=asm

###########################################
# Pools
###########################################
large_pool_size=12M

###########################################
# Security and Auditing
###########################################
remote_login_passwordfile=exclusive

asm_diskgroups='DATA'
+ASM2.instance_number=2
+ASM1.instance_number=1



thanks for help

Markog







Re: Problem with ASM instance during RAC 10g installation [message #235217 is a reply to message #235199] Fri, 04 May 2007 06:35 Go to previous messageGo to next message
Frank Naude
Messages: 4502
Registered: April 1998
Senior Member
Looks like you will have to fix your LD_LIBRARY_PATH environment variable:

Quote:
Cannot determine all dependent dynamic libraries for /proc/self/exe
Unable to find dynamic library libocr10.so in search paths
RPATH = /ade/aime1_build2101/oracle/has/lib/:/ade/aime1_build2101/oracle/lib/:/ade/aime1_build2101/oracle/has/lib/:
LD_LIBRARY_PATH is not set!
The default library directories are /lib and /usr/lib
Unable to find dynamic library libocrb10.so in search paths
Unable to find dynamic library libocrutl10.so in search paths

Re: Problem with ASM instance during RAC 10g installation [message #235235 is a reply to message #235199] Fri, 04 May 2007 07:29 Go to previous message
markog
Messages: 5
Registered: May 2007
Location: Poland
Junior Member
I,ve missed this. After weekend I'll verify it.
Previous Topic: How to Implement RAC
Next Topic: oracle 10.2.0.2 RAC problem
Goto Forum:
  


Current Time: Wed Dec 07 11:01:44 CST 2016

Total time taken to generate the page: 0.14229 seconds