Home » RDBMS Server » Enterprise Manager » ORA-03113
ORA-03113 [message #203095] Mon, 13 November 2006 20:42 Go to next message
jogi
Messages: 5
Registered: November 2006
Junior Member
I installed Oracle DB 10g sucessfully and while creating oracle database instance, there is a error "ORA-03113 - end-of-file communication channel" and the creation failed??

Anyone know how to solve this problem, please tell me.
Thank you for you help!

Jogi@
Re: ORA-03113 [message #203100 is a reply to message #203095] Mon, 13 November 2006 22:18 Go to previous messageGo to next message
Mohammad Taj
Messages: 2412
Registered: September 2006
Location: Dubai, UAE
Senior Member

hi jogi.

ora-03113 is generic error. this err raise bcoz of many reason so first you can check alert.log file to fix problem. and also check trace file ( in udump).

post last few lines of alert.log file.

and if you have oracle support then Call Oracle Support.


hope this helps.
Mohammad Taj.
Re: ORA-03113 [message #203353 is a reply to message #203095] Tue, 14 November 2006 19:49 Go to previous messageGo to next message
jogi
Messages: 5
Registered: November 2006
Junior Member
Hi user52,

Thank you for your help. I checked again I found detail err like below:
The ORA-03113: end –of – communication channel, I click ignore then there is another err: ORA-24324: service handle not initialized, then I click ignore so there is another err: ORA-01041: internal error. Hostdef extension doesn’t exist… Finally, ORA-03114: not connected to oracle and the creation database instance is failed. (These err occur in the creation step)
In the alert.log file, I found these err:
Errors in file c:\oracle\product\10.2.0\admin\orcl\udump\orcl_ora_3176.trc:
ORA-00313: open failed for members of log group 1 of thread 1
ORA-00312: online log 1 thread 1: 'C:\ORACLE\PRODUCT\10.2.0\ORADATA\ORCL\REDO01.LOG'
ORA-27041: unable to open file
OSD-04002: unable to open file
O/S-Error: (OS 2) The system cannot find the file specified.

And in the corresponding trace file orcl_ora_3176.trc, I found this:
ORA-00313: open failed for members of log group 1 of thread 1
ORA-00312: online log 1 thread 1: 'C:\ORACLE\PRODUCT\10.2.0\ORADATA\ORCL\REDO01.LOG'
ORA-27041: unable to open file
OSD-04002: unable to open file
O/S-Error: (OS 2) The system cannot find the file specified.
ORA-00313: open failed for members of log group 2 of thread 1
ORA-00312: online log 2 thread 1: 'C:\ORACLE\PRODUCT\10.2.0\ORADATA\ORCL\REDO02.LOG'
ORA-27041: unable to open file
OSD-04002: unable to open file
O/S-Error: (OS 2) The system cannot find the file specified.
ORA-00313: open failed for members of log group 3 of thread 1
ORA-00312: online log 3 thread 1: 'C:\ORACLE\PRODUCT\10.2.0\ORADATA\ORCL\REDO03.LOG'
ORA-27041: unable to open file
OSD-04002: unable to open file
O/S-Error: (OS 2) The system cannot find the file specified.

I suspect my hardware has problem, I tried to reinstall in another hardware partition, and this time, there are err also (these err occur in the completion step)
ORA-12560: TNS protocol adapter error
ORA-01041: internal error. Hostdef extension doesn’t exist
There is a msg: Enterprise manager configuration failed to the following reason: Invalid username/password….

But the creation is successful. However, I can't start the dbconsole. Then I created another new instance and this time it was completed successfully and I can start dbconsole properly also!!

And I found another thing is that, in the pre-requisite of installation, there is one part called “Checking network configuration requirements…” . The first time, this is not executed… and I ignored to continued… And the second time, I also is not executed but this time I checked it as User verified to continued… I don’t know whether this influences the result or not???

My O/S is Windows Pro XP, SP2…
Please tell me more...
Thanks so much for your help!!

Jogi@
Re: ORA-03113 [message #203377 is a reply to message #203353] Tue, 14 November 2006 23:45 Go to previous messageGo to next message
Mohammad Taj
Messages: 2412
Registered: September 2006
Location: Dubai, UAE
Senior Member

hi
 ORA-03113: end-of-file on communiction channel.
 ORA-24324: Service handle not initialized.
 ORA-01041: Internal error: hostdef extension doesn't exist.
 ORA-01034: Oracle Not Available.

[B]Brian Peasland:[/B] This problem typically occurs when you don't have your environment set up correctly. Try to drop the database with the DBCA and recreate it again. This will also set up your environment. See if that helps. If it doesn't, then you have to solve the ORA-3113 error. This is quite a lengthy topic, so I'll refer to your Oracle Support's discussion. Go to Metalink and look up Note 19790.1. It discusses how to solve ORA-3113 errors. 

**********************

[B]ORA-12560: TNS protocol adapter error[/B]

bcoz of you Oracle_sid variable or Oracle Services is not start.

cmd>set oracle_sid=''
cmd>net start OracleService'dbname'


[B]ORA-01041: internal error. Hostdef extension doesn’t exist[/B]

report to a bug. 



hope this helps.
Mohammad Taj.


Note. > if you db currently running successfully then ok if not then deinstall complete oracle software of again install oracle software ( without any err message) then create DB.

Re: ORA-03113 [message #204525 is a reply to message #203095] Tue, 21 November 2006 03:06 Go to previous messageGo to next message
jogi
Messages: 5
Registered: November 2006
Junior Member
Thks Taj, I installed software successully and then created DB already. It runs ok now.

But from command line, I can't view status of dbconsole by command: emctl status dbconsole
The msg is: OC4J Configuration issue. [oracle_home]/oc4j/j2ee/oc4j_dbconsole_[hostname]_[sid] not found

oracle_sid is already set in the environment variables.

I dont know how to solve this. Please tell me more...
Thanks so much,

Jogi@

Re: ORA-03113 [message #204529 is a reply to message #204525] Tue, 21 November 2006 03:10 Go to previous messageGo to next message
Mohammad Taj
Messages: 2412
Registered: September 2006
Location: Dubai, UAE
Senior Member

hi jogi,

You have to create new repository for OEM.


go through below link

and try ...

http://www.idevelopment.info/data/Oracle/DBA_tips/Enterprise_Manager/OEM_3.shtml


hope this helps.
Taj.


what happen plz reply...

Re: ORA-03113 [message #204561 is a reply to message #204529] Tue, 21 November 2006 04:53 Go to previous messageGo to next message
jogi
Messages: 5
Registered: November 2006
Junior Member
From cmd, I use the command: C:\oracle\product\10.2.0\db_1\sysman\admin\emdrep\bin\RepManager -connect ORCL -action drop
And the msg is: Enter SYS user's password: 'stty' is not recognized as an internal or external command. operable program or batch file.

hix i dont know...
Please tell me more..

Thks so much again,

@Jogi

Re: ORA-03113 [message #204657 is a reply to message #204561] Tue, 21 November 2006 09:44 Go to previous messageGo to next message
Mohammad Taj
Messages: 2412
Registered: September 2006
Location: Dubai, UAE
Senior Member

Hi Jogi,


WEB Admin for Database


http://www.pafumi.net/New_Features_Oracle_10G.html



hope this helps
Taj.
Re: ORA-03113 [message #204790 is a reply to message #204657] Wed, 22 November 2006 02:21 Go to previous messageGo to next message
jogi
Messages: 5
Registered: November 2006
Junior Member
Hi Taj,

Let I tell you more about my database.

I installed and configured the Database Control with DBCA after installing the Oracle database 10g. I used File System for storage, not the ASM...
In the directory tree, I found the two folder: localhost_orcl and OC4J_DBConsole_localhost_orcl is the right places. And the problem is that,the emctl is not understand the localhost and %computer_name% is the same...So it generates the msg: OC4J_DBConsole_%computer-name%_orcl not found!

Because I've just installed Oracle 10g to study...so many things new... Let I read more and try it again...

Thanks for your help Smile

Jogi@
Not able start 10gOEM [message #219588 is a reply to message #204529] Thu, 15 February 2007 01:21 Go to previous messageGo to next message
girishta
Messages: 30
Registered: December 2006
Member
Hi Taj,
If i have created the database using DBCA then the OEM works fine.

But i got a situation wherein i think the databse has been created manually becoz OC4J_DBConsole_%computer-name%_orcl folder is not found. ==> if i give the command emctl start dbconsole i get OC4J_DBConsole_%computer-name%_orcl not found ( i have exported the ORACLE_SID )

Now how to configure the OEM with this particular databse. Please give the steps for the same.

Regards

giri
Re: Not able start 10gOEM [message #219593 is a reply to message #219588] Thu, 15 February 2007 01:39 Go to previous messageGo to next message
Mohammad Taj
Messages: 2412
Registered: September 2006
Location: Dubai, UAE
Senior Member

Hi,
You have two choice.
1.through DBCA configure your OEM.
or
2. Through EMCA create repository for OEM.


http://dbataj.blogspot.com/2007/02/oem-configuration-after-database.html


regards
Taj
Re: Not able start 10gOEM [message #219623 is a reply to message #219593] Thu, 15 February 2007 03:40 Go to previous message
girishta
Messages: 30
Registered: December 2006
Member
Thanks a lot TAJ

Really a wonderful demo

To be frank i was trying and i got using DBCA but u have shown me an another method . Thank you once again.

Regards
Giri
Previous Topic: JREW.exe is not a valid Win32 Application
Next Topic: role needed for oem user?
Goto Forum:
  


Current Time: Thu Dec 08 16:23:22 CST 2016

Total time taken to generate the page: 0.09763 seconds