Home » RDBMS Server » Backup & Recovery » Backup using RMAN failed
Backup using RMAN failed [message #201897] Tue, 07 November 2006 04:36 Go to next message
fouad.azar@its.ws
Messages: 8
Registered: November 2006
Location: Lebanon
Junior Member
Hello,

Hope you are doing fine...

I am trying to backup oracle files using RMAN. I am getting the following error codes:

RMAN> run {
2> allocate channel t1 type 'SBT_TAPE' PARMS='SBT_LIBRARY=/usr/openv/netbackup/bin/libobk.so64.1';
3> }

allocated channel: t1
channel t1: sid=28 devtype=SBT_TAPE
channel t1: VERITAS NetBackup for Oracle - Release 5.0GA (2003103006)
released channel: t1

RMAN> run {
2> allocate channel t1 type 'SBT_TAPE' PARMS='SBT_LIBRARY=/usr/openv/netbackup/bin/libobk.so64.1';
3> backup current controlfile;
4> }

allocated channel: t1
channel t1: sid=28 devtype=SBT_TAPE
channel t1: VERITAS NetBackup for Oracle - Release 5.0GA (2003103006)

Starting backup at 07-NOV-06
channel t1: starting full datafile backupset
channel t1: specifying datafile(s) in backupset
including current controlfile in backupset
channel t1: starting piece 1 at 07-NOV-06
released channel: t1
RMAN-00571: ===========================================================
RMAN-00569: =============== ERROR MESSAGE STACK FOLLOWS ===============
RMAN-00571: ===========================================================
RMAN-03009: failure of backup command on t1 channel at 11/07/2006 11:32:41
ORA-19506: failed to create sequential file, name="mli1pu2n_1_1", parms=""
ORA-27028: skgfqcre: sbtbackup returned error
ORA-19511: Error received from media manager layer, error text:
Failed to process backup file <mli1pu2n_1_1>

RMAN>

Any idea regarding this error??

Regards,
Fouad.
Re: Backup using RMAN failed [message #201903 is a reply to message #201897] Tue, 07 November 2006 05:15 Go to previous messageGo to next message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
Has this worked in the past?

Do you have a policy defined on the Netbackup server?
Re: Backup using RMAN failed [message #201905 is a reply to message #201897] Tue, 07 November 2006 05:28 Go to previous messageGo to next message
fouad.azar@its.ws
Messages: 8
Registered: November 2006
Location: Lebanon
Junior Member
Hi,

Other oracle backups using RMAN are working fine on other systems.

Note that normal backups (filesystems backup) are working fine
on the Netbackup server which means that the communication between the client system (billtemp) and the backup server(backupserver) is valid.

Next is what i got from the los under
[billtemp]oracle:/usr/openv/netbackup/logs/dbclient

11:32:02.686 [20494] <2> int_GetMMInfo: INF - support for Proxy Copy enabled
11:32:02.813 [20494] <4> sbtend: INF - --- END of SESSION ---
11:32:39.521 [20494] <2> int_GetOracleVersion: INF - ORACLE_HOME= </bill/appl/oracle/product/9.2.0>
11:32:39.521 [20494] <2> int_LogSystemInfo: INF -
VERITAS NetBackup for Oracle - Release 5.0GA (2003103006)
System name: SunOS
Node name: billtemp
Release: 5.9
Version: Generic_118558-28
Machine: sun4u
User name: oracle
Client Host: billtemp

11:32:39.521 [20494] <2> int_GetMMInfo: INF - support for Proxy Copy enabled
11:32:40.205 [20494] <2> logconnections: BPRD CONNECT FROM 172.16.55.166.41425 TO 172.16.55.211.13720
11:32:40.239 [20494] <2> int_GetBfsDateRange: INF - Using default date range
11:32:40.239 [20494] <2> int_GetBfsDateRange: INF - Start Time = 12/26/95 02:00:00
11:32:40.239 [20494] <2> int_GetBfsDateRange: INF - End Time = 11/08/06 11:32:40
11:32:40.242 [20494] <2> logconnections: BPRD CONNECT FROM 172.16.55.166.41427 TO 172.16.55.211.13720
11:32:40.282 [20494] <16> VxBSAQueryObject: ERR - dbc_get_string() failed 131
11:32:40.282 [20494] <16> xbsa_QueryObject: ERR - VxBSAQueryObject: Failed with error:
Server Status: client is not validated to use the server
11:32:40.282 [20494] <16> int_StartJob: ERR - Failed to process backup file <mli1pu2n_1_1>

11:32:42.190 [20494] <4> sbtend: INF - --- END of SESSION ---


Regards,
Re: Backup using RMAN failed [message #201908 is a reply to message #201905] Tue, 07 November 2006 05:58 Go to previous messageGo to next message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
I still have the following questions:

Has this worked in the past?

Do you have a policy defined on the Netbackup server?
Re: Backup using RMAN failed [message #201911 is a reply to message #201897] Tue, 07 November 2006 06:05 Go to previous messageGo to next message
fouad.azar@its.ws
Messages: 8
Registered: November 2006
Location: Lebanon
Junior Member
Hi ,

No, i had configured it recently.

Regards,
Fouad.
Re: Backup using RMAN failed [message #201917 is a reply to message #201911] Tue, 07 November 2006 06:27 Go to previous messageGo to next message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
Third times a charm:

Do you have a policy defined on the Netbackup server?
Specifically, have you defined an Oracle policy on the Netbackup master server?

While I'm at it, I'll ask if you can provide the output of:

RMAN> show all;
Re: Backup using RMAN failed [message #201918 is a reply to message #201917] Tue, 07 November 2006 06:31 Go to previous messageGo to next message
fouad.azar@its.ws
Messages: 8
Registered: November 2006
Location: Lebanon
Junior Member
Yes there is a policy created for oracle backups.

Next is the ouput that you required;

RMAN>

RMAN> show all;

using target database controlfile instead of recovery catalog
RMAN configuration parameters are:
CONFIGURE RETENTION POLICY TO REDUNDANCY 1;
CONFIGURE BACKUP OPTIMIZATION OFF; # default
CONFIGURE DEFAULT DEVICE TYPE TO 'SBT_TAPE';
CONFIGURE CONTROLFILE AUTOBACKUP OFF;
CONFIGURE CONTROLFILE AUTOBACKUP FORMAT FOR DEVICE TYPE SBT_TAPE TO '%F'; # default
CONFIGURE CONTROLFILE AUTOBACKUP FORMAT FOR DEVICE TYPE DISK TO '%F'; # default
CONFIGURE DEVICE TYPE SBT_TAPE PARALLELISM 1; # default
CONFIGURE DEVICE TYPE DISK PARALLELISM 1; # default
CONFIGURE DATAFILE BACKUP COPIES FOR DEVICE TYPE SBT_TAPE TO 1; # default
CONFIGURE DATAFILE BACKUP COPIES FOR DEVICE TYPE DISK TO 1; # default
CONFIGURE ARCHIVELOG BACKUP COPIES FOR DEVICE TYPE SBT_TAPE TO 1; # default
CONFIGURE ARCHIVELOG BACKUP COPIES FOR DEVICE TYPE DISK TO 1; # default
CONFIGURE CHANNEL DEVICE TYPE DISK FORMAT '/tmp/%U';
CONFIGURE MAXSETSIZE TO UNLIMITED; # default
CONFIGURE SNAPSHOT CONTROLFILE NAME TO '/bill/appl/oracle/product/9.2.0/dbs/snapcf_TABS.f'; # default

RMAN>

Regards,
Fouad.
Re: Backup using RMAN failed [message #201922 is a reply to message #201918] Tue, 07 November 2006 07:05 Go to previous messageGo to next message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
Since you don't have this configured, it looks like you need to specify the POLICY and SERVER name in the channel command:

allocate channel t1 type 'sbt_tape' parms='SBT_LIBRARY=/usr/openv/netbackup/bin/libobk.so64.1,
	ENV=(NB_ORA_POLICY=<your_oracle_policy_name>, NB_ORA_SERV=<your_master_server_name>)';
Re: Backup using RMAN failed [message #201925 is a reply to message #201922] Tue, 07 November 2006 07:32 Go to previous messageGo to next message
fouad.azar@its.ws
Messages: 8
Registered: November 2006
Location: Lebanon
Junior Member
i got the same error;

RMAN> run {
2> allocate channel t1 type 'sbt_tape' parms='SBT_LIBRARY=/usr/openv/netbackup/bin/libobk.so64.1,
3> ENV=(NB_ORA_POLICY=db-tabs-temp,NB_ORA_SERV=backupserver)';
4> backup current controlfile;
5> }

allocated channel: t1
channel t1: sid=31 devtype=SBT_TAPE
channel t1: VERITAS NetBackup for Oracle - Release 5.0GA (2003103006)

Starting backup at 07-NOV-06
channel t1: starting full datafile backupset
channel t1: specifying datafile(s) in backupset
including current controlfile in backupset
channel t1: starting piece 1 at 07-NOV-06
released channel: t1
RMAN-00571: ===========================================================
RMAN-00569: =============== ERROR MESSAGE STACK FOLLOWS ===============
RMAN-00571: ===========================================================
RMAN-03009: failure of backup command on t1 channel at 11/07/2006 15:27:31
ORA-19506: failed to create sequential file, name="mmi1qbr1_1_1", parms=""
ORA-27028: skgfqcre: sbtbackup returned error
ORA-19511: Error received from media manager layer, error text:
Failed to process backup file <mmi1qbr1_1_1>

RMAN>

Strange... I have been working on this 5 days.
Re: Backup using RMAN failed [message #201945 is a reply to message #201925] Tue, 07 November 2006 08:45 Go to previous messageGo to next message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
This definitely seems to be a Netbackup configuration issue.

The Status Code in the Netbackup log would tend to indicate that the client name does not match what is in the Netbackup configuration.

Look here and search for "Verifying Host Names and Services Entries".

Have you tried the sbttest utility ?
Re: Backup using RMAN failed [message #201948 is a reply to message #201897] Tue, 07 November 2006 09:28 Go to previous messageGo to next message
fouad.azar@its.ws
Messages: 8
Registered: November 2006
Location: Lebanon
Junior Member
i tried to run sbttest and it is failing too;

[billtemp]oracle:/bill/appl/oracle/product/9.2.0/bin>./sbttest test
The sbt function pointers are loaded from libobk.so library.
-- sbtinit succeeded
-- sbtinit (2nd time) succeeded
sbtinit: Media manager supports SBT API version 2.0
sbtinit: Media manager is version 5.0.0.0
sbtinit: vendor description string=VERITAS NetBackup for Oracle - Release 5.0GA (2003103006)
sbtinit: allocated sbt context area of 8 bytes
sbtinit: proxy copy is supported
-- sbtinit2 succeeded
-- regular_backup_restore starts ................................
MMAPI error from sbtbackup: 7501, Failed to process backup file <test>

-- sbtbackup failed
[billtemp]oracle:/bill/appl/oracle/product/9.2.0/bin>

Are you sure that this error is related to Veritas Netbackup???

Regards,
Fouad.
Re: Backup using RMAN failed [message #201954 is a reply to message #201948] Tue, 07 November 2006 09:54 Go to previous messageGo to next message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
With the errors you are encountering, I would definitely say it's a configuration issue with NetBackup. The error "Server Status: client is not validated to use the server" from the NetBackup log would indicate this.

Do you have multiple network interfaces on the database server ? You may also want to verify your DNS settings and double-check that a policy is created on the NB master server and is of the type "ORACLE" is configured appropriately.

Re: Backup using RMAN failed [message #202056 is a reply to message #201954] Wed, 08 November 2006 00:53 Go to previous messageGo to next message
fouad.azar@its.ws
Messages: 8
Registered: November 2006
Location: Lebanon
Junior Member
hello,

Yes i have two network interfaces for the database server,one with ip address 172.16.55.165 and the other 172.16.55.166.
How would this affect my backup?

You mentioned something related to the DNS settings? How do i verify that?

Is the version of the media manager software related to this error?

Regards,
Fouad.
Re: Backup using RMAN failed [message #202143 is a reply to message #202056] Wed, 08 November 2006 06:48 Go to previous messageGo to next message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
I've never experienced your particular problem myself, but from the error message you are receiving ("client is not validated to use the server"), you should verify that your IP and hostnames are resolving correctly for all the interfaces attached to that server. You can use NSLOOKUP for the hostname and IP address to check if the names & IP's are resolving correctly.

The version of the media manager should not be an issue.

For further information, check here and search the document for "NetBackup Status Code: 131".

[Updated on: Wed, 08 November 2006 06:54]

Report message to a moderator

Re: Backup using RMAN failed [message #202175 is a reply to message #202143] Wed, 08 November 2006 08:40 Go to previous messageGo to next message
fouad.azar@its.ws
Messages: 8
Registered: November 2006
Location: Lebanon
Junior Member
Hi,

After checking the log files on both the backup and the client servers, we notice the following:

Client Server :

VERITAS NetBackup for Oracle - Release 5.0GA (2003103006)
System name: SunOS
Node name: billtemp
Release: 5.9
Version: Generic_118558-28
Machine: sun4u
User name: oracle
Client Host: billtemp

12:31:33.447 [25696] <2> int_GetMMInfo: INF - support for Proxy Copy enabled
12:32:05.180 [25695] <2> logconnections: BPRD CONNECT FROM 172.16.55.166.42008 TO 172.16.55.211.13720
12:32:05.252 [25695] <2> int_GetBfsDateRange: INF - Start Time = 11/07/06 20:32:03
12:32:05.252 [25695] <2> int_GetBfsDateRange: INF - End Time = 11/09/06 20:32:03
12:32:05.253 [25695] <2> logconnections: BPRD CONNECT FROM 172.16.55.166.42010 TO 172.16.55.211.13720
12:32:05.295 [25695] <16> VxBSAQueryObject: ERR - dbc_get_string() failed 131
12:32:05.295 [25695] <16> xbsa_QueryObject: ERR - VxBSAQueryObject: Failed with error:
Server Status: client is not validated to use the server
12:32:05.295 [25695] <16> int_StartJob: ERR - Failed to process backup file <bk_31447_1_605968323>

12:32:07.132 [25695] <4> sbtend: INF - --- END of SESSION ---
12:32:07.132 [25696] <4> sbtend: INF - --- END of SESSION ---

Backup Server :

14:46:11.854 [26243] <2> logconnections: BPRD ACCEPT FROM 172.16.55.166.42309 TO 172.16.55.211.13720
14:46:11.854 [26243] <2> process_request: setsockopt SO_LINGER on 7 succeeded.
14:46:11.920 [26243] <16> connected_peer: gethostbyaddr() for 172.16.55.166 failed, HOST_NOT_FOUND (1)
14:46:11.932 [26243] <32> bprd: cannot determine connection host name
14:46:11.940 [247] <2> listen_loop: select() interrupted
14:46:12.031 [247] <2> bprd: socket fd from accept() is 7

Which means that the primary interface identified by the backupserver is the one plumbed with IP address 172.16.55.166 (medtemp). However, the primary interface
on the V890 server (billtemp) is plumbed with the IP address 172.16.55.165. Therefore, the problem was solved by editing the bp.conf file under /usr/openv/netbackup/ as follows:

SERVER = backupserver
CLIENT_NAME = billtemp
REQUIRED_INTERFACE = billtemp
VERBOSE = 2

Thanks for your help...

Regards.
Re: Backup using RMAN failed [message #202176 is a reply to message #202175] Wed, 08 November 2006 08:54 Go to previous message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
Glad you got it resolved. Thanks for replying back with the resolution.
Previous Topic: Review Cold backup script
Next Topic: Restore question
Goto Forum:
  


Current Time: Wed Dec 07 08:28:14 CST 2016

Total time taken to generate the page: 0.14965 seconds