Home » RDBMS Server » Networking and Gateways » TNSPing anwsers ok but sqlplus can't connect
TNSPing anwsers ok but sqlplus can't connect [message #189943] Mon, 28 August 2006 12:39 Go to next message
Messages: 4
Registered: August 2006
Junior Member
Hello List,

this strange behavior is happening on a Windows Server 2003 Standard Edition running an Oracle 9iR2 ( version. The name of the instance (quality9) is also the name of the tns string. When it is issued a tnsping quality9, it returns ok:


C:\Documents and Settings\Administrador.BTRS0041>tnsping quality9

TNS Ping Utility for 32-bit Windows: Version - Production on 28-AGO-20
06 14:23:43

Copyright (c) 1997 Oracle Corporation. All rights reserved.

Arquivos de parÔmetros usados:

Usado o adaptador TNSNAMES para resolver o apelido
(HOST = btrs0041)(PORT = 1521))) (CONNECT_DATA = (SERVICE_NAME = QUALITY9)))
OK (20 ms)


Now, when it is issued an sqlplus user/pass@quality9, it returns an error:


C:\Documents and Settings\Administrador.BTRS0041>sqlplus system/XXXXXXX@quality9

SQL*Plus: Release - Production on Seg Ago 28 14:34:48 2006

Copyright (c) 1982, 2002, Oracle Corporation. All rights reserved.

ORA-12514: TNS:listener n̉o p¶de resolver o SERVICE NAME fornecido no descritor
de conex̉o

Informe o nome do usußrio:


For other client applications as dba studio, the same happens. The file sqlnet.ora was moved to sqlnet.ora.bk in order not to be used but it did not help. Also commenting its unique parameter, SQLNET.AUTHENTICATION_SERVICES = (NTS), did not help. Tried, as a third workaround, create a regedit value USE_SHARED_SOCKETS=TRUE but again the same.

Can you help me? Thanks in advance. Mauricio.
Re: TNSPing anwsers ok but sqlplus can't connect [message #190492 is a reply to message #189943] Thu, 31 August 2006 01:07 Go to previous messageGo to next message
Messages: 52
Registered: August 2006
Are you sure that your database is up and running ?
TNSPING just check your listener process.
Re: TNSPing anwsers ok but sqlplus can't connect [message #193260 is a reply to message #190492] Fri, 15 September 2006 08:14 Go to previous message
Messages: 5
Registered: September 2006
Location: Germany
Junior Member
maybe the problem is by configuring the listener check your ORACLE_SID and your listener configuration
Previous Topic: Connecting String Problem
Next Topic: Error in opening connection
Goto Forum:

Current Time: Sun Oct 23 01:28:32 CDT 2016

Total time taken to generate the page: 0.08419 seconds