Home » Infrastructure » Linux » 10g database creation - ORA: 12154 TNS - on Linux  () 1 Vote
10g database creation - ORA: 12154 TNS - on Linux [message #99176] Thu, 16 September 2004 10:09 Go to next message
Rob Blick
Messages: 3
Registered: September 2004
Junior Member
Anyone been able to get 10g running on Linux? The installer completes, but then when it tries to run the dbca, it fails with "ORA-12154: TNS: could not resolve service name." I get the same problem if I run dbca after finishing the install. Works fine on Win2k, but I need to move it over to Linux. Any help?
Re: 10g database creation - ORA: 12154 TNS - on Linux [message #99177 is a reply to message #99176] Thu, 16 September 2004 21:38 Go to previous messageGo to next message
Daljit Singh
Messages: 290
Registered: October 2003
Location: Texas
Senior Member
Hi,

Start the dbca from terminal and check whether it works or not and post the output of same.

Daljit Singh.
Re: 10g database creation - ORA: 12154 TNS - on Linux [message #99180 is a reply to message #99177] Sun, 19 September 2004 14:25 Go to previous messageGo to next message
Rob Blick
Messages: 3
Registered: September 2004
Junior Member
Nothing new here... I click all the way through the dbca and at the end, where it starts copying database files, it dies with "ORA-12154: TNS: Could not resolve connect identifier specified." I click "Abort," since "Ignore" doesn't get me anywhere.

Here's the contents of my tnsnames.ora:
# tnsnames.ora Network Configuration File: /oracle/product/10.1.0/db_1/network/admin/tnsnames.ora
# Generated by Oracle configuration tools.

EXTPROC_CONNECTION_DATA =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS_LIST =
(ADDRESS = (PROTOCOL = IPC)(KEY = EXTPROC))
)
(CONNECT_DATA =
(SID = PLSExtProc)
(PRESENTATION = RO)
)
)

And here's listner.ora:
# listener.ora Network Configuration File: /oracle/product/10.1.0/db_1/network/admin/listener.ora
# Generated by Oracle configuration tools.

SID_LIST_LISTENER =
(SID_LIST =
(SID_DESC =
(SID_NAME = PLSExtProc)
(ORACLE_HOME = /oracle/product/10.1.0/db_1)
(PROGRAM = extproc)
)
)

LISTENER =
(DESCRIPTION_LIST =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS_LIST =
(ADDRESS = (PROTOCOL = IPC)(KEY = EXTPROC))
)
(ADDRESS_LIST =
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = caerus)(PORT = 1521))
)
)
)

And here's sqlnet.ora:
# sqlnet.ora Network Configuration File: /oracle/product/10.1.0/db_1/network/admin/sqlnet.ora
# Generated by Oracle configuration tools.

NAMES.DIRECTORY_PATH= (TNSNAMES, EZCONNECT)

Any help is appreciated :-)

Thanks!
Re: 10g database creation - ORA: 12154 TNS - on Linux [message #99183 is a reply to message #99180] Tue, 21 September 2004 04:46 Go to previous messageGo to next message
Rob Blick
Messages: 3
Registered: September 2004
Junior Member
In response to posts on other boards, I added a line for the new database in tnsnames.ora. Didn't fix the problem (it's not intuitive why tnanames.ora would need an entry for the database before the database is created, but I gave it several tries anyway), but I wanted to post the new tnsnames.ora in case anyone has any other ideas:

# tnsnames.ora Network Configuration File: /oracle/product/10.1.0/db_1/network/admin/tnsnames.ora
# Generated by Oracle configuration tools.

ORCL =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = caerus)(PORT = 1521))
(CONNECT_DATA =
(SERVER = DEDICATED)
(SERVICE_NAME = orcl)
)
)

EXTPROC_CONNECTION_DATA =
(DESCRIPTION =
(ADDRESS_LIST =
(ADDRESS = (PROTOCOL = IPC)(KEY = EXTPROC))
)
(CONNECT_DATA =
(SID = PLSExtProc)
(PRESENTATION = RO)
)
)

When I run dbca, it still barfs at the end when it starts installing the new DB (whose SID is orcl) with that same 12154 error. I'm at a loss! The listener is up (can telnet to port 1521), TNS_ADMIN is set to $ORACLE_HOME/network/admin. Any suggestions? Thanks again!
Re: 10g database creation - ORA: 12154 TNS - on Linux [message #99200 is a reply to message #99183] Sun, 17 October 2004 15:55 Go to previous messageGo to next message
Bob
Messages: 49
Registered: March 1999
Member
Rob,

I'm experiencing the same problem. Just wondering if you found a way to resolve the 12154 issue.

Thanks,

_Bob_
Re: 10g database creation - ORA: 12154 TNS - on Linux [message #221198 is a reply to message #99200] Sun, 25 February 2007 03:18 Go to previous messageGo to next message
andrewnl
Messages: 2
Registered: February 2007
Junior Member
For the benefit of future googlers who find this thread like me, the issue is probably special characters in the password for SYS and SYSTEM. I found that suggested in this thread http://forums.oracle.com/forums/thread.jspa?threadID=252799. It worked for me, I had been getting this exact fault, and had been using a password with '@' in it. I deinstalled, and tried again using a simple password, and it worked fine.
Re: 10g database creation - ORA: 12154 TNS - on Linux [message #221199 is a reply to message #221198] Sun, 25 February 2007 03:39 Go to previous messageGo to next message
Mohammad Taj
Messages: 2412
Registered: September 2006
Location: Dubai, UAE
Senior Member

Hi,
Error : Ora-12514 it is not becuase of special character with password. it is becuase of misconfig TNSNAMES.ORA file.(most cases)

the issue is probably special characters in the password for SYS and SYSTEM

SQL> conn sys/"sys@oracle"@orcl as sysdba
Connected.
SQL> show parameter db_name

NAME                                 TYPE        VALUE
------------------------------------ ----------- ------------------------------
db_name                              string      orcl
SQL>


And mention above URL is not correct.
>>>("The specified thread [0] was not found. ")

regards
Taj

[Updated on: Sun, 25 February 2007 03:39]

Report message to a moderator

Re: 10g database creation - ORA: 12154 TNS - on Linux [message #221203 is a reply to message #221199] Sun, 25 February 2007 05:47 Go to previous messageGo to next message
andrewnl
Messages: 2
Registered: February 2007
Junior Member
The link is failing because I ended the sentence with a full stop, and the forum is presenting that as part of the link. Try this instead:

http://forums.oracle.com/forums/thread.jspa?threadID=252799

Please read that thread. My experience was exactly like the poster 'j2hpd00', and there are a number of similar threads on various forums. Also please note that this is a clean install. So it would have to be the OUI which is messing up the listener configuration. Maybe that happens - I don't know. But my experience has been like that of j2hpd00. Passwords with special characters like '@' led to failures of dbca during install. Reverting to a simple password made OUI, and dbca, complete successfully.
Re: 10g database creation - ORA: 12154 TNS - on Linux [message #221205 is a reply to message #221203] Sun, 25 February 2007 06:44 Go to previous messageGo to next message
Mohammad Taj
Messages: 2412
Registered: September 2006
Location: Dubai, UAE
Senior Member

Hi,

I also go through above mention thread.

Yes, we are getting ora-12154/12560(tns protocol adaptor error).
during database create through DBCA with special character like "@" without ("") double quotas.

Oracle Recommanded special character we can use with password are >> "$","#","_".

regards
Taj

[Updated on: Sun, 25 February 2007 06:45]

Report message to a moderator

Re: 10g database creation - ORA: 12154 TNS - on Linux [message #222521 is a reply to message #99176] Mon, 05 March 2007 05:11 Go to previous messageGo to next message
praj.basnet
Messages: 1
Registered: March 2007
Junior Member
Just wanted to add that it is the special characters - in my case that pesky @ character for my not so diffcult to crack oracle password!

Thanks for this info - I was searching for a long time before I stumpled on this simple but frustrating issue.

Basically if you are running DBCA and you get a TNS-12541 no listener error then check your passwords!

If you need help with instructions on the rest of the Oracle 10g install, try the great guide from Dizwell:

http://www.dizwell.com/prod/node/3

- Praj
Re: 10g database creation - ORA: 12154 TNS - on Linux [message #339196 is a reply to message #221203] Thu, 07 August 2008 01:16 Go to previous message
sparamasivan
Messages: 1
Registered: August 2008
Junior Member
Hi andrewnl,
The logic worked for me.
For a long time I was unable to connect using sys and system user account through sqlplus from a client machine.
But at the same time I can able to connect via em console cum other database tools.
Now the issue was resolved after avoiding the special characters in the passwords.
Thanks.

Saran
Previous Topic: ERROR OUI-10091:Updation from oracle10gR2(10.2.0.1)xe to oracle10gR2(10.2.0.3) in linux 4
Next Topic: Oracle on Ubuntu
Goto Forum:
  


Current Time: Mon Sep 22 07:30:03 CDT 2014

Total time taken to generate the page: 0.09301 seconds