Home » Server Options » RAC & Failsafe » ASM diskgroups not mounted automatically (oracle 10g RAC database (10.2.4.0), windows Server 2008)
ASM diskgroups not mounted automatically [message #649478] Mon, 28 March 2016 06:02 Go to next message
x-oracle
Messages: 380
Registered: April 2011
Location: gujarat
Senior Member
Hello

Currently i have created new diskgroup asm_rd_dg successfully. i have set External Redundancy for this diskgroup. after some day when i restart my both node my database not startup.its give me error regarding this diskgroup i have created.so i manually login into asm instance on both node and mounting this diskgrou using this syntax

Alter diskgroup asm_rd_dg mount;


than i have successfully startup my both database instance.
so can you guide me how can i set this diskgroup mount automatically. means when i restart my node this diskgroup also mount automatically. other my two diskgroup automatically mounted by default. while the other asm_rd_dg have to be mounted manually .
Re: ASM diskgroups not mounted automatically [message #649480 is a reply to message #649478] Mon, 28 March 2016 06:14 Go to previous messageGo to next message
Michel Cadot
Messages: 65255
Registered: March 2007
Location: Nanterre, France, http://...
Senior Member
Account Moderator
SQL> select name, description from v$parameter where name like 'asm%' order by 1;
NAME                              DESCRIPTION
--------------------------------- ----------------------------------------------------------------------
asm_diskgroups                    disk groups to mount automatically
asm_diskstring                    disk set locations for discovery
asm_power_limit                   number of parallel relocations for disk rebalancing
asm_preferred_read_failure_groups preferred read failure groups

Re: ASM diskgroups not mounted automatically [message #649481 is a reply to message #649480] Mon, 28 March 2016 06:46 Go to previous messageGo to next message
x-oracle
Messages: 380
Registered: April 2011
Location: gujarat
Senior Member
thanks for reply michel

i also check this using your syntax output its like that below

SQL> select name, description from v$parameter where name like 'asm%' order by 1;

NAME
--------------------------------------------------------------------------------
DESCRIPTION
--------------------------------------------------------------------------------
asm_diskgroups
disk groups to mount automatically

asm_diskstring
disk set locations for discovery

asm_power_limit

number of processes for disk rebalancing
Re: ASM diskgroups not mounted automatically [message #649482 is a reply to message #649481] Mon, 28 March 2016 08:02 Go to previous messageGo to next message
Michel Cadot
Messages: 65255
Registered: March 2007
Location: Nanterre, France, http://...
Senior Member
Account Moderator

I didn't ask you to show the same thing than me (everyone has the same output), I showed you how to find which parameters are related to your problem.

So about your question: "how can i set this diskgroup mount automatically", don't you think than the first line of our output (especially mine which is formatted) answers it?

Re: ASM diskgroups not mounted automatically [message #649490 is a reply to message #649482] Tue, 29 March 2016 00:38 Go to previous messageGo to next message
x-oracle
Messages: 380
Registered: April 2011
Location: gujarat
Senior Member
thanks for your reply michel

so michel why i have manually mounted this "asm_rd_dg" diskgroup while other two diskgroup mounted automatically. can you guide me i have install this 10RAC database on windows server 2008.
Re: ASM diskgroups not mounted automatically [message #649560 is a reply to message #649482] Thu, 31 March 2016 01:28 Go to previous message
x-oracle
Messages: 380
Registered: April 2011
Location: gujarat
Senior Member
still no any reply.please help me in this my situation.any way i have to check this.this group i have created not mounted when my server restarted.i have manually mounted this diskgroup i have manfully created.
Previous Topic: The existing nodes 'racnode3' in the cluster are not accessible
Next Topic: Cannot mount NFS to install cluster
Goto Forum:
  


Current Time: Fri Dec 15 12:16:16 CST 2017

Total time taken to generate the page: 0.07573 seconds