Home » RDBMS Server » Backup & Recovery » OCIServerAttach returns ORA-1034 , even if database is up and running
OCIServerAttach returns ORA-1034 , even if database is up and running [message #568003] Tue, 09 October 2012 01:37 Go to next message
swaorclser
Messages: 56
Registered: August 2011
Member
Hello All,

We are using OCI call library to connect to Oracle database through one application. When we try to run this application through valgrind( a memory leak detection tool for linux) then, OCIServerAttach() call is failing to connect to db and it says that "ORA-1034 :Oracle not available"," Oracle instance may be down", etc.
However, our oracle instance is running and database is open.
When we run our application normally ( not through the tool) then everything is working fine.
What could be the probable reason for this error?


Thanks in advance.

Regards,
swaorclser
Re: OCIServerAttach returns ORA-1034 , even if database is up and running [message #568004 is a reply to message #568003] Tue, 09 October 2012 01:45 Go to previous messageGo to next message
Michel Cadot
Messages: 59145
Registered: March 2007
Location: Nanterre, France, http://...
Senior Member
Account Moderator
Quote:
What could be the probable reason for this error?


You are not trying to connect to the database you think you're trying to connect.

Regards
Michel
Re: OCIServerAttach returns ORA-1034 , even if database is up and running [message #568011 is a reply to message #568004] Tue, 09 October 2012 02:31 Go to previous messageGo to next message
swaorclser
Messages: 56
Registered: August 2011
Member
Hi Michel,

Thanks for the quick reply.
I am afraid that this is not the case that we are connecting to wrong DB, as we do have done putenv(oracle_sid) and oracle_home too. So we know to whom we are connecting.
Sad

Regards,
swaorclser
Re: OCIServerAttach returns ORA-1034 , even if database is up and running [message #568021 is a reply to message #568011] Tue, 09 October 2012 03:27 Go to previous messageGo to next message
Michel Cadot
Messages: 59145
Registered: March 2007
Location: Nanterre, France, http://...
Senior Member
Account Moderator
Do you mean you execute on the database server?

Regards
Michel
Re: OCIServerAttach returns ORA-1034 , even if database is up and running [message #568061 is a reply to message #568021] Tue, 09 October 2012 05:50 Go to previous messageGo to next message
swaorclser
Messages: 56
Registered: August 2011
Member
We try to logon to the database using OCIServerAttach then we execute some SQL statements.
Re: OCIServerAttach returns ORA-1034 , even if database is up and running [message #568062 is a reply to message #568061] Tue, 09 October 2012 05:54 Go to previous messageGo to next message
Michel Cadot
Messages: 59145
Registered: March 2007
Location: Nanterre, France, http://...
Senior Member
Account Moderator
On the database server or remotely?

Regards
Michel
Re: OCIServerAttach returns ORA-1034 , even if database is up and running [message #568065 is a reply to message #568062] Tue, 09 October 2012 06:26 Go to previous messageGo to next message
swaorclser
Messages: 56
Registered: August 2011
Member
On the Oracle server itself, we are running that application which tries to logon to DB and then execute some SQL queries.
Re: OCIServerAttach returns ORA-1034 , even if database is up and running [message #568068 is a reply to message #568065] Tue, 09 October 2012 06:43 Go to previous messageGo to next message
Michel Cadot
Messages: 59145
Registered: March 2007
Location: Nanterre, France, http://...
Senior Member
Account Moderator
Which OS?
Which Oracle version?

Regards
Michel
Re: OCIServerAttach returns ORA-1034 , even if database is up and running [message #568177 is a reply to message #568068] Wed, 10 October 2012 02:02 Go to previous messageGo to next message
swaorclser
Messages: 56
Registered: August 2011
Member
Hi Michel,

OS version is RHEL5 ( kernel version 2.6.18.x)
Oracle version 11g R1
Memory Detection tool being used is valgrind 3.8.0.

Thanks & Regards,
swaorclser
Re: OCIServerAttach returns ORA-1034 , even if database is up and running [message #568179 is a reply to message #568177] Wed, 10 October 2012 02:14 Go to previous messageGo to next message
Michel Cadot
Messages: 59145
Registered: March 2007
Location: Nanterre, France, http://...
Senior Member
Account Moderator
And without valgrind it works?
What is your ORACLE_SID?

Regards
Michel

[Updated on: Wed, 10 October 2012 02:14]

Report message to a moderator

Re: OCIServerAttach returns ORA-1034 , even if database is up and running [message #568199 is a reply to message #568179] Wed, 10 October 2012 04:12 Go to previous messageGo to next message
swaorclser
Messages: 56
Registered: August 2011
Member
Yes, if we run it normally, it can connect to DB. ORACLE_SID=ORCL

Thanks & Regards,
swaorclser
Re: OCIServerAttach returns ORA-1034 , even if database is up and running [message #568201 is a reply to message #568199] Wed, 10 October 2012 04:18 Go to previous message
Michel Cadot
Messages: 59145
Registered: March 2007
Location: Nanterre, France, http://...
Senior Member
Account Moderator
Well, so my guess is there is a bug in OCI function and valgrind forbids to correctly set the Oracle SID into a (not valid) variable.
So either you do use this tool, either you raise a SR to Oracle but I bet they will answer you to apply the latest patchset or upgrade to 11.2 or even both.

Regards
Michel
Previous Topic: oracle disaster recovery
Next Topic: V$BACKUP_PIECE vs LIST BACKUP SUMMARY
Goto Forum:
  


Current Time: Sat Sep 20 03:18:38 CDT 2014

Total time taken to generate the page: 0.07721 seconds