Home » Developer & Programmer » Forms » Query mode not working at once the form is opened
Query mode not working at once the form is opened [message #560063] Tue, 10 July 2012 06:02 Go to next message
rponmani
Messages: 13
Registered: April 2012
Location: Chennai
Junior Member
At once when I open the form when I press F11 it is not entering query mode. But if I type something in the text box placed in the form then I press F11 means it is asking "Do you want save the changes you have made?" if I press yes or no, no matter it is going for query mode. How to go to query mode without typing something in it?
Re: Query mode not working at once the form is opened [message #560067 is a reply to message #560063] Tue, 10 July 2012 06:13 Go to previous messageGo to next message
Littlefoot
Messages: 18833
Registered: June 2005
Location: Croatia, Europe
Senior Member
Account Moderator
Where is the focus when you enter the form?

Is there any KEY-ENTQRY trigger that suppresses default behaviour? If so, I guess it must be a form-level one (as the block-level trigger seems to be working OK).
Re: Query mode not working at once the form is opened [message #560068 is a reply to message #560067] Tue, 10 July 2012 06:22 Go to previous messageGo to next message
rponmani
Messages: 13
Registered: April 2012
Location: Chennai
Junior Member
While opening a form the focus is on a text box. I am doing some validations in KEY-COMMIT trigger to save a record, based on the validations. Other than that I am not using any KEY trigger.
Re: Query mode not working at once the form is opened [message #560072 is a reply to message #560068] Tue, 10 July 2012 06:44 Go to previous messageGo to next message
Littlefoot
Messages: 18833
Registered: June 2005
Location: Croatia, Europe
Senior Member
Account Moderator
Which Forms version do you use? On which operating system?
Re: Query mode not working at once the form is opened [message #560073 is a reply to message #560068] Tue, 10 July 2012 06:48 Go to previous messageGo to next message
cookiemonster
Messages: 10573
Registered: September 2008
Location: Rainy Manchester
Senior Member
Don't use key-commit for validation, it can be bypaseed. When forms pops up the "Do you want save the changes you have made?" dialogue box, if you click on Yes forms will save the records without firing key-commit. Use validate triggers for validation.

As for your original problem - is the first item a database item? Is it in a database block?
Re: Query mode not working at once the form is opened [message #560078 is a reply to message #560072] Tue, 10 July 2012 07:04 Go to previous messageGo to next message
rponmani
Messages: 13
Registered: April 2012
Location: Chennai
Junior Member
Oracle Forms Version : 10.1.2.3.0
Application Object library : 12.0.0
OS: Windows 7
Re: Query mode not working at once the form is opened [message #560080 is a reply to message #560073] Tue, 10 July 2012 07:07 Go to previous messageGo to next message
rponmani
Messages: 13
Registered: April 2012
Location: Chennai
Junior Member
Yes it is a database block and the item is database item. Thanks for your suggestion about KEY-COMMIT.
Re: Query mode not working at once the form is opened [message #560083 is a reply to message #560080] Tue, 10 July 2012 07:33 Go to previous messageGo to next message
Littlefoot
Messages: 18833
Registered: June 2005
Location: Croatia, Europe
Senior Member
Account Moderator
In your initial message, you said:Quote:

At once when I open the form ...

What does "at once" mean? Is it that the form worked OK until recently? If so, what did you change in the meantime?
Re: Query mode not working at once the form is opened [message #560090 is a reply to message #560083] Tue, 10 July 2012 08:10 Go to previous messageGo to next message
rponmani
Messages: 13
Registered: April 2012
Location: Chennai
Junior Member
I meant, When I open the form and types something,after that if I press F11 query mode works.But when I open the form and I press F11 means,the query mode is not working before typing something in the textbox.
Re: Query mode not working at once the form is opened [message #560132 is a reply to message #560090] Tue, 10 July 2012 14:27 Go to previous messageGo to next message
Littlefoot
Messages: 18833
Registered: June 2005
Location: Croatia, Europe
Senior Member
Account Moderator
What happens if you
- run the form
- click into that text item (but don't type anything!)
- press F11

The result is ...?
Re: Query mode not working at once the form is opened [message #560142 is a reply to message #560090] Tue, 10 July 2012 15:40 Go to previous messageGo to next message
joy_division
Messages: 4454
Registered: February 2005
Location: East Coast USA
Senior Member
rponmani wrote on Tue, 10 July 2012 09:10
I meant, When I open the form and types something,after that if I press F11 query mode works.But when I open the form and I press F11 means,the query mode is not working before typing something in the textbox.


This sounds backwards to me. F11 is entry query mode and Ctrl-F11 is execute query. If you go to field and type, then hit F11, I would expect a "do you want to save your changes" message.
Re: Query mode not working at once the form is opened [message #560144 is a reply to message #560142] Tue, 10 July 2012 16:55 Go to previous messageGo to next message
cookiemonster
Messages: 10573
Registered: September 2008
Location: Rainy Manchester
Senior Member
Does the first item have it's required property set to yes?
Re: Query mode not working at once the form is opened [message #565993 is a reply to message #560144] Mon, 10 September 2012 06:17 Go to previous messageGo to next message
rponmani
Messages: 13
Registered: April 2012
Location: Chennai
Junior Member
Yes the first item has the required property set to Yse
Re: Query mode not working at once the form is opened [message #566005 is a reply to message #565993] Mon, 10 September 2012 06:58 Go to previous message
cookiemonster
Messages: 10573
Registered: September 2008
Location: Rainy Manchester
Senior Member
It's taken you two months to answer that question?

Anyway, required is probably the problem. Forms is probably forcing you to enter a value in that first field before you do anything else.
Try changing the form level Defer Required Enforcement property.
Previous Topic: forms lov change
Next Topic: which get_block_property used
Goto Forum:
  


Current Time: Sun Apr 20 02:19:20 CDT 2014

Total time taken to generate the page: 0.08749 seconds