Home » Server Options » RAC & Failsafe » PRKC-1031 (Oracle DB 11g, OEL 5)
PRKC-1031 [message #465787] Thu, 15 July 2010 10:48 Go to next message
kumarsanjeeva
Messages: 16
Registered: April 2010
Location: Delhi
Junior Member

Hi all,
I am installing Oracle ASM (11g) in Oracle cluster (11g) on oracle enterprise linux 5. I am getting PRKC-1031 PRKC-1031 : Error checking free space for /dev/shm on lindb1(i.e. node 1). Here are some information which might help you



  1. I can do ssh lindb2 from node lindb1 and ssh lindb2 from terminal lindb1 without password for both the user i.e. oracle and root
  2. I have installed Oracle cluster 11g without any problem
  3. I have run cluvfy for both pre crsinst and post crsinst and it was successfully
  4. I am running installation from lindb1.



Please let me know if you require any further information.

Thanks in advance for any solution.

Regards,
Re: PRKC-1031 [message #465793 is a reply to message #465787] Thu, 15 July 2010 10:54 Go to previous messageGo to next message
babuknb
Messages: 1731
Registered: December 2005
Location: NJ
Senior Member

PRKC-1031: Error checking free space for {0} on {1} 
Cause: Might be due to a network issue or to an improper user equivalence setup.

Action: Check node reachability between the local and the remote nodes and make sure that user equivalence
is correctly configured


Could you please post pre/post checking using cluster verfication utility?

Babu

[Updated on: Thu, 15 July 2010 10:55]

Report message to a moderator

Re: PRKC-1031 [message #465796 is a reply to message #465787] Thu, 15 July 2010 10:57 Go to previous messageGo to next message
kumarsanjeeva
Messages: 16
Registered: April 2010
Location: Delhi
Junior Member

if you go to my post you will find I have mention it in point no 3

[Updated on: Thu, 15 July 2010 10:58]

Report message to a moderator

Re: PRKC-1031 [message #465803 is a reply to message #465796] Thu, 15 July 2010 11:07 Go to previous messageGo to next message
babuknb
Messages: 1731
Registered: December 2005
Location: NJ
Senior Member

Great to know this. Then this might be help you to resolve your issue.

http://forums.oracle.com/forums/thread.jspa?threadID=721468

Babu
Re: PRKC-1031 [message #465807 is a reply to message #465787] Thu, 15 July 2010 11:16 Go to previous messageGo to next message
kumarsanjeeva
Messages: 16
Registered: April 2010
Location: Delhi
Junior Member

I already have done all the steps mentioned in this link except re-downloading the software and re-install. Do I left with this solution only?

[Updated on: Thu, 15 July 2010 11:17]

Report message to a moderator

Re: PRKC-1031 [message #465814 is a reply to message #465807] Thu, 15 July 2010 11:44 Go to previous messageGo to next message
babuknb
Messages: 1731
Registered: December 2005
Location: NJ
Senior Member

Well, I understand your cluster pre/post checking successfully completed as well as you don't have mount point space issue.

>>I have installed Oracle cluster 11g without any problem
>>I am installing Oracle ASM (11g) in Oracle cluster (11g) on oracle enterprise linux 5. I am getting PRKC-1031 PRKC-1031 :

Looks you already installed oracle cluster successfully but while installing asm home getting issues.

Please confirm us; Are you using different user for oracle cluster, asm & database home? If yes post your user equivalence from asm user.

>>I already have done all the steps mentioned

Could you please post the above steps what you done (copy and paste your session details ), this will help to me understand your issues

Babu
Re: PRKC-1031 [message #465824 is a reply to message #465814] Thu, 15 July 2010 12:13 Go to previous messageGo to next message
kumarsanjeeva
Messages: 16
Registered: April 2010
Location: Delhi
Junior Member

Applogy, I don't have session ifo with me right now. I can provide you latter. For further information

  1. Used same user for all installation
  2. CRS and ASM is using same home
  3. Steps include setting kernel parameters to the required value, configuring SSH on both node. Basically, I have followed http://www.oracle-base.com/articles/11g/OracleDB11gR1RACInstallationOnRHEL5UsingVMwareESXAndNFS.php to install CRS.

Re: PRKC-1031 [message #466036 is a reply to message #465824] Fri, 16 July 2010 09:34 Go to previous messageGo to next message
kumarsanjeeva
Messages: 16
Registered: April 2010
Location: Delhi
Junior Member

Hi,

Any update?
Re: PRKC-1031 [message #466044 is a reply to message #465824] Fri, 16 July 2010 10:08 Go to previous messageGo to next message
BlackSwan
Messages: 22810
Registered: January 2009
Senior Member
> I can provide you latter.
Any update?
Re: PRKC-1031 [message #466053 is a reply to message #465787] Fri, 16 July 2010 11:05 Go to previous messageGo to next message
kumarsanjeeva
Messages: 16
Registered: April 2010
Location: Delhi
Junior Member

Hi,

I do not have screen shot, but having steps and its output.

Sending as attachment

Regards
Re: PRKC-1031 [message #466055 is a reply to message #465787] Fri, 16 July 2010 11:06 Go to previous messageGo to next message
kumarsanjeeva
Messages: 16
Registered: April 2010
Location: Delhi
Junior Member

Hi,

Here is Kernel Parameter and Output of Cluvfy Stage Post CRSINST

Sending as attachment

Regards
Re: PRKC-1031 [message #466071 is a reply to message #466055] Fri, 16 July 2010 13:00 Go to previous messageGo to next message
babuknb
Messages: 1731
Registered: December 2005
Location: NJ
Senior Member

Thanks for the details. Looks you don't have issues in cluster pre/post checking.

Quote:
CRS and ASM is using same home


>>I am installing Oracle ASM (11g) in Oracle cluster (11g) on oracle enterprise linux 5. I am getting PRKC-1031 PRKC-1031
>>I have installed Oracle cluster 11g without any problem

As per your statement; You have CRS & ASM is using same home so why are you trying to install ASM Home? You can use CRS home right?

Babu
Re: PRKC-1031 [message #466074 is a reply to message #466071] Fri, 16 July 2010 13:25 Go to previous messageGo to next message
kumarsanjeeva
Messages: 16
Registered: April 2010
Location: Delhi
Junior Member

I have tried to change it too. Now I have tried with


  1. oracle_base=/u01/app/oracle
  2. crs home /u01/crs
  3. orace home /u01/app/oracle


Even this has not resolved the issue.

Regards
Re: PRKC-1031 [message #466079 is a reply to message #466074] Fri, 16 July 2010 13:45 Go to previous messageGo to next message
babuknb
Messages: 1731
Registered: December 2005
Location: NJ
Senior Member

I request to you please post your error screen shot or installation logs from inventory.

Babu
Re: PRKC-1031 [message #466242 is a reply to message #465787] Sun, 18 July 2010 08:30 Go to previous messageGo to next message
kumarsanjeeva
Messages: 16
Registered: April 2010
Location: Delhi
Junior Member

Hi,

I have attached the screen shot of the error.

Regards,
Sanjeeva
  • Attachment: final.jpg
    (Size: 341.82KB, Downloaded 102 times)
Re: PRKC-1031 [message #466291 is a reply to message #466242] Sun, 18 July 2010 16:07 Go to previous messageGo to next message
John Watson
Messages: 4592
Registered: January 2010
Location: Global Village
Senior Member
Did you run
cluvfy stage -pre dbinst
to make the checks before installing the ASM/RDBMS home? that error looks as though there is a problem with your shared memory config.
Re: PRKC-1031 [message #470113 is a reply to message #465787] Sun, 08 August 2010 12:48 Go to previous messageGo to next message
kumarsanjeeva
Messages: 16
Registered: April 2010
Location: Delhi
Junior Member

Hi,

Sorry for the delay in response as I was not out for some time.

I fixed the problem. Actually It was asking for SSH to the same node also e.g. ssh lindb1 form node lindb1 and ssh lindb2 from node lindb2.

I have successfully installed ASM.

I am now facing problem with DBCA.

  1. I have tried with DBCA and every time both of the node shutdown while 36-40 % of completion. I am installing using VMWARE Server 2.0
  2. I then tried to create database manually.
  3. Used DBCA to generate script. Run this script manually on node 1
  4. Run this script on node 2 which says "If you have not run it on node 1, please run it on node 1"
  5. Now I am starting database on node 1 with startup, it is fine till mounting database but opening database is very slow.
  6. Starting Database at node 2 now is deadly slow. It is taking hell lot of time.
  7. Besides, if run anything from node 1, like select * from v$datafile etc, it is also very very slow.

My System conf

  • core 2 duo (E6850 @ 3.0 GHz)
  • 4 GB Ram

VMWARE Node Conf

  • 2 Process with 5.8 Ghz
  • 1.5 GB Ram



How can i resolve this problem of getting very-very slow.

Re: PRKC-1031 [message #470114 is a reply to message #470113] Sun, 08 August 2010 12:56 Go to previous messageGo to next message
BlackSwan
Messages: 22810
Registered: January 2009
Senior Member
>I am installing using VMWARE Server 2.0
NOT a supported configuration
You're On Your Own (YOYO)!
Re: PRKC-1031 [message #470322 is a reply to message #470114] Mon, 09 August 2010 09:57 Go to previous message
kumarsanjeeva
Messages: 16
Registered: April 2010
Location: Delhi
Junior Member

Hi BlackSwan,

Quote:
I am installing using VMWARE Server 2.0

This means I have used VMWARE Server 2.0 for installing Oracle RAC on my system.
Previous Topic: moving archive location to ASM
Next Topic: Oracle rac installation
Goto Forum:
  


Current Time: Wed Sep 24 00:00:49 CDT 2014

Total time taken to generate the page: 0.09667 seconds