Home » RDBMS Server » Backup & Recovery » rman waits long time while exiting
rman waits long time while exiting [message #401085] Fri, 01 May 2009 08:49 Go to next message
martijn
Messages: 283
Registered: December 2006
Location: Netherlands
Senior Member
Hi all,

SQL> select banner from v$version;

BANNER
----------------------------------------------------------------
Oracle Database 10g Enterprise Edition Release 10.2.0.3.0 - 64bi
PL/SQL Release 10.2.0.3.0 - Production
CORE    10.2.0.3.0      Production
TNS for Solaris: Version 10.2.0.3.0 - Production
NLSRTL Version 10.2.0.3.0 - Production

SQL> 


Oracle runs on Sun-OS.

The software tree serves 3 instances.
All are backup up by rman.

Strange thing is: 2 of the databases will backup fine, no problems what so ever. The 3th one has some strange behavior.

The actual backups go fine. But when I type "exit" It will take some 3 quarters of an hour to exit the rman cli.

I noticed that this also happens when the control-file autobackup has finished :

Session example:
bash-2.05$ rman target / nocatalog

Recovery Manager: Release 10.2.0.3.0 - Production on Fri May 1 10:55:08 2009

Copyright (c) 1982, 2005, Oracle.  All rights reserved.

connected to target database: xxxxxx (DBID=xxxxx)
using target database control file instead of recovery catalog

RMAN> show all;

RMAN configuration parameters are:
CONFIGURE RETENTION POLICY TO RECOVERY WINDOW OF 14 DAYS;
CONFIGURE BACKUP OPTIMIZATION OFF; # default
CONFIGURE DEFAULT DEVICE TYPE TO 'SBT_TAPE';
CONFIGURE CONTROLFILE AUTOBACKUP ON;
CONFIGURE CONTROLFILE AUTOBACKUP FORMAT FOR DEVICE TYPE SBT_TAPE TO '%F'; # default
CONFIGURE CONTROLFILE AUTOBACKUP FORMAT FOR DEVICE TYPE DISK TO '%F'; # default
CONFIGURE DEVICE TYPE 'SBT_TAPE' PARALLELISM 1 BACKUP TYPE TO BACKUPSET;
CONFIGURE DEVICE TYPE DISK PARALLELISM 1 BACKUP TYPE TO BACKUPSET; # default
CONFIGURE DATAFILE BACKUP COPIES FOR DEVICE TYPE SBT_TAPE TO 1; # default
CONFIGURE DATAFILE BACKUP COPIES FOR DEVICE TYPE DISK TO 1; # default
CONFIGURE ARCHIVELOG BACKUP COPIES FOR DEVICE TYPE SBT_TAPE TO 1; # default
CONFIGURE ARCHIVELOG BACKUP COPIES FOR DEVICE TYPE DISK TO 1; # default
CONFIGURE CHANNEL DEVICE TYPE 'SBT_TAPE' PARMS  'ENV=(TDPO_OPTFILE=/opt/tivoli/tsm/client/oracle/bin64/tdpo.opt.xxxxx)';
CONFIGURE MAXSETSIZE TO UNLIMITED; # default
CONFIGURE ENCRYPTION FOR DATABASE OFF; # default
CONFIGURE ENCRYPTION ALGORITHM 'AES128'; # default
CONFIGURE ARCHIVELOG DELETION POLICY TO NONE; # default
CONFIGURE SNAPSHOT CONTROLFILE NAME TO '/data02/product/10.2/dbs/snapcf_xxxxx.f'; # default


RMAN> backup (archivelog all delete input);                    

Starting backup at 01-MAY-09
current log archived
allocated channel: ORA_SBT_TAPE_1
channel ORA_SBT_TAPE_1: sid=400 devtype=SBT_TAPE
channel ORA_SBT_TAPE_1: Tivoli Data Protection for Oracle: version 5.2.0.0
channel ORA_SBT_TAPE_1: starting archive log backupset
channel ORA_SBT_TAPE_1: specifying archive log(s) in backup set
input archive log thread=1 sequence=28517 recid=28311 stamp=685709811
channel ORA_SBT_TAPE_1: starting piece 1 at 01-MAY-09
channel ORA_SBT_TAPE_1: finished piece 1 at 01-MAY-09
piece handle=7ekdu6fl_1_1 tag=TAG20090501T105653 comment=API Version 2.0,MMS Version 5.2.0.0
channel ORA_SBT_TAPE_1: backup set complete, elapsed time: 00:00:02
channel ORA_SBT_TAPE_1: deleting archive log(s)
archive log filename=/data02/oraarchive/xxxxx/xxxxx_1_28517_582476324.arch recid=28311 stamp=685709811
Finished backup at 01-MAY-09

Starting Control File and SPFILE Autobackup at 01-MAY-09
piece handle=c-1610758050-20090501-05 comment=API Version 2.0,MMS Version 5.2.0.0
Finished Control File and SPFILE Autobackup at 01-MAY-09

now wait 3 quarters of an hour

After 3 quarters I'm able to type along within the cli:
RMAN> exit

now wait 3 quarters of an hour more
Recovery Manager complete.
bash-2.05$ 


I really don't have a clue where to have a look actually.

btw:....tdp is used. The tdp_optfiles are the same for all three instances.

Does anyone have an idea how to go and solve this problem.
Anyone an idea wher to look?


Bets Regards,

Martijn
Re: rman waits long time while exiting [message #401349 is a reply to message #401085] Mon, 04 May 2009 03:07 Go to previous messageGo to next message
martijn
Messages: 283
Registered: December 2006
Location: Netherlands
Senior Member
Hi all,

Just some feedback on this one:
I didn't find a cause, but did find a solution:
I added the following to the backup script sql "alter session set optimizer_mode=RULE";

I do not quite understand why this is an improvement, but ...it is.

If you have any suggestions or pointers why not using the CBO helps in this case, I'm more then happy to learn.


Best Regards

Martijn
Re: rman waits long time while exiting [message #401736 is a reply to message #401349] Wed, 06 May 2009 05:10 Go to previous message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
This sounds similar to Bug# 5247609.
Previous Topic: backup of controlfile not taking place in 9i ? (merged)
Next Topic: RMAN Backup on single machine
Goto Forum:
  


Current Time: Wed Dec 07 07:04:26 CST 2016

Total time taken to generate the page: 0.13979 seconds