Home » RDBMS Server » Server Administration » SYS password doesn't work (10.2.0.1 on RHE4)
SYS password doesn't work [message #356739] Sat, 01 November 2008 20:57 Go to next message
camham
Messages: 12
Registered: November 2008
Junior Member
after completing my 10g db creation, i decide to use password file authentication but not os authentication.
i have checked my configuration parameter:
remote_login_passwordfile=exclusive
and then issued
orapwd file=$oracle_home/dbs/pwd$sid.ora password=password entries=10
but it didn't work. i can still login use sys user without password.
what is the reason and how should i do?
Re: SYS password doesn't work [message #356740 is a reply to message #356739] Sat, 01 November 2008 22:01 Go to previous messageGo to next message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
Set the following in the sqlnet.ora file:

sqlnet.authentication_services=NONE
Re: SYS password doesn't work [message #356741 is a reply to message #356740] Sat, 01 November 2008 22:41 Go to previous messageGo to next message
camham
Messages: 12
Registered: November 2008
Junior Member
that doesn't work yet
Re: SYS password doesn't work [message #356742 is a reply to message #356741] Sat, 01 November 2008 22:46 Go to previous messageGo to next message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
camham wrote on Sat, 01 November 2008 23:41
that doesn't work yet

yet ???

Provide the output of the following:

id
cat $ORACLE_HOME/network/admin/sqlnet.ora
sqlplus / as sysdba

In addition, the password file should be named orapw$ORACLE_SID NOT pwd$sid.ora
Re: SYS password doesn't work [message #356743 is a reply to message #356742] Sat, 01 November 2008 22:59 Go to previous messageGo to next message
camham
Messages: 12
Registered: November 2008
Junior Member
e@AS4 dbs]$ sqlplus / as
sysdba

SQL*Plus: Release 10.2.0.1.0 - Production on Mon Dec 1 13:25:24 2008

Copyright (c) 1982, 2005, Oracle. All rights reserved.


Connected to:
Oracle Database 10g Enterprise Edition Release 10.2.0.1.0 - Production
With the Partitioning, OLAP and Data Mining options


SQL> exit

Disconnected from Oracle Database 10g Enterprise Edition Release 10.2.0.1.0 - Production
With the Partitioning, OLAP and Data Mining options

[oracle@AS4 dbs]$ cat /u1/db10/network/admin/sqlnet.ora

# sqlnet.ora Network Configuration File: /u1/db10/network/admin/sqlnet.ora

# Generated by Oracle configuration tools.


#NAMES.DIRECTORY_PATH= (TNSNAMES)

NAMES.DIRECTORY_PATH= (NONE)

Re: SYS password doesn't work [message #356744 is a reply to message #356743] Sat, 01 November 2008 23:03 Go to previous messageGo to next message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
So just where did you specify sqlnet.authentication_services=NONE in the sqlnet.ora ?
Re: SYS password doesn't work [message #356756 is a reply to message #356744] Sun, 02 November 2008 02:46 Go to previous messageGo to next message
camham
Messages: 12
Registered: November 2008
Junior Member
sorry i modified the incorrect item.
now i have added authentication item and OS authentication is disable. but i can't login with password set by orapwd.
i encountered ora-01031 error
Re: SYS password doesn't work [message #356778 is a reply to message #356756] Sun, 02 November 2008 05:58 Go to previous messageGo to next message
Michel Cadot
Messages: 64103
Registered: March 2007
Location: Nanterre, France, http://...
Senior Member
Account Moderator
The password in password file is for REMOTE login not local one. For local login you have to give the password you previously set.

Regards
Michel
Re: SYS password doesn't work [message #356784 is a reply to message #356739] Sun, 02 November 2008 06:34 Go to previous messageGo to next message
camham
Messages: 12
Registered: November 2008
Junior Member
i altered sys's password to "password" which is same as passwordfile.
after shutdown the instance, i couldn't connect as sysdba if i uncomment the sqlnet.authentization item. then how can i start database?
Re: SYS password doesn't work [message #356820 is a reply to message #356784] Sun, 02 November 2008 11:19 Go to previous messageGo to next message
Michel Cadot
Messages: 64103
Registered: March 2007
Location: Nanterre, France, http://...
Senior Member
Account Moderator
Comment the sqlnet.ora statement, start with "/ as sysdba", change the password in database, uncomment the sqlnet.ora statement.

Regards
Michel
Re: SYS password doesn't work [message #356951 is a reply to message #356820] Mon, 03 November 2008 05:53 Go to previous messageGo to next message
camham
Messages: 12
Registered: November 2008
Junior Member
i did as u mentioned but i couldn't login yet.

--sqlnet.authentication=none

sqlplus "/ as sysdba"
sql>alter user sys identified by password;
sql>shutdown immediate;

uncommmented sqlnet.auth....

then i couldn't login in as sys to start the instance.
Re: SYS password doesn't work [message #356958 is a reply to message #356951] Mon, 03 November 2008 05:59 Go to previous messageGo to next message
Michel Cadot
Messages: 64103
Registered: March 2007
Location: Nanterre, France, http://...
Senior Member
Account Moderator
You didn't provide what you did.
Use SQL*Plus and copy and paste your session.

Please read OraFAQ Forum Guide, especially "How to format your post?" section.
Make sure that lines of code do not exceed 80 characters when you format and use code tags.
Use the "Preview Message" button to verify.

Regards
Michel
Re: SYS password doesn't work [message #356978 is a reply to message #356951] Mon, 03 November 2008 06:51 Go to previous messageGo to next message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
-- isn't a comment. You should use #.
Re: SYS password doesn't work [message #357196 is a reply to message #356978] Tue, 04 November 2008 04:52 Go to previous messageGo to next message
camham
Messages: 12
Registered: November 2008
Junior Member
i did use #.
i got some screen print
  • Attachment: 1.JPG
    (Size: 63.55KB, Downloaded 112 times)
Re: SYS password doesn't work [message #357197 is a reply to message #357196] Tue, 04 November 2008 04:53 Go to previous messageGo to next message
camham
Messages: 12
Registered: November 2008
Junior Member
No Message Body
  • Attachment: 2.JPG
    (Size: 65.60KB, Downloaded 118 times)
Re: SYS password doesn't work [message #357198 is a reply to message #357197] Tue, 04 November 2008 04:55 Go to previous messageGo to next message
camham
Messages: 12
Registered: November 2008
Junior Member
No Message Body
  • Attachment: 3.JPG
    (Size: 70.87KB, Downloaded 101 times)
Re: SYS password doesn't work [message #357199 is a reply to message #357196] Tue, 04 November 2008 04:55 Go to previous messageGo to next message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
If you want to be prompted for a password do NOT comment out the parameter.

[Updated on: Tue, 04 November 2008 04:55]

Report message to a moderator

Re: SYS password doesn't work [message #357200 is a reply to message #357198] Tue, 04 November 2008 04:55 Go to previous messageGo to next message
camham
Messages: 12
Registered: November 2008
Junior Member
No Message Body
  • Attachment: 4.JPG
    (Size: 61.86KB, Downloaded 116 times)
Re: SYS password doesn't work [message #357203 is a reply to message #357200] Tue, 04 November 2008 04:58 Go to previous messageGo to next message
Michel Cadot
Messages: 64103
Registered: March 2007
Location: Nanterre, France, http://...
Senior Member
Account Moderator
I hope someone else will answer you, I can't download images.
Use SQL*Plus and copy and paste your session, in TEXT format.

Regards
Michel
Re: SYS password doesn't work [message #357208 is a reply to message #357200] Tue, 04 November 2008 05:12 Go to previous messageGo to next message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
As I mentioned days ago, the password file is named orapw$SID NOT pwd$SID.ora
Re: SYS password doesn't work [message #357318 is a reply to message #357208] Tue, 04 November 2008 20:29 Go to previous messageGo to next message
camham
Messages: 12
Registered: November 2008
Junior Member
sorry my telnet server doesn't work, so i can only post screen print.

i recreated the pwdfile named orapwdb10.ora,sid=db10,but i encountered the same error.
  • Attachment: 5.JPG
    (Size: 55.84KB, Downloaded 108 times)
Re: SYS password doesn't work [message #357319 is a reply to message #357318] Tue, 04 November 2008 20:55 Go to previous messageGo to next message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
ebrian wrote on Tue, 04 November 2008 06:12
As I mentioned days ago, the password file is named orapw$SID NOT pwd$SID.ora

So I assume you DO NOT see the difference between orapw$SID and orapw$SID.ora ??
Re: SYS password doesn't work [message #357333 is a reply to message #357319] Tue, 04 November 2008 23:39 Go to previous messageGo to next message
camham
Messages: 12
Registered: November 2008
Junior Member
it worked, thank u very much!
i always believed the format should be orapwd$sid.ora as in windows. now i'll keep it in my mind.
Re: SYS password doesn't work [message #357415 is a reply to message #357333] Wed, 05 November 2008 05:07 Go to previous message
ebrian
Messages: 2794
Registered: April 2006
Senior Member
You are welcome.

Thank you for replying back. This may help others in the future.
Previous Topic: Problem in Database Creation
Next Topic: Effects of Alter Table ?
Goto Forum:
  


Current Time: Sat Dec 03 03:48:30 CST 2016

Total time taken to generate the page: 0.09265 seconds