Home » Server Options » RAC & Failsafe » Cluster ware not starting (Oracle Rel 2 , LINUX AS4)
Cluster ware not starting [message #348027] Mon, 15 September 2008 07:49 Go to next message
rsreddy28
Messages: 295
Registered: May 2007
Senior Member
Hello All,

When I'm giving

[root@node2 bin]# ./ocrcheck
PROT-602: Failed to retrieve data from the cluster registry

And this is the log what I get

Oracle Database 10g CRS Release 10.2.0.1.0 Production Copyright 1996, 2005 Oracle. All rights reserved.
2008-09-15 18:06:44.024: [OCRCHECK][3086870208]ocrcheck starts...
2008-09-15 18:06:44.119: [ OCRRAW][3086870208]proprioini: OCR configuration on disk 0 is not valid
2008-09-15 18:06:44.119: [ OCRRAW][3086870208]proprinit: Could not open raw device
2008-09-15 18:06:44.119: [ default][3086870208]a_init:7!: Backend init unsuccessful : [26]
2008-09-15 18:06:44.119: [OCRCHECK][3086870208]Failed to access OCR repository: [PROC-26: Error while accessing the physical storage]
2008-09-15 18:06:44.120: [OCRCHECK][3086870208]Failed to initialize ocrchek2
2008-09-15 18:06:44.120: [OCRCHECK][3086870208]Exiting [status=failed]...

~

And where as on the other node it works fine

[root@node1 bin]# ./ocrcheck
Status of Oracle Cluster Registry is as follows :
Version : 2
Total space (kbytes) : 248856
Used space (kbytes) : 12
Available space (kbytes) : 248844
ID : 1852188302
Device/File Name : /dev/raw/raw5
Device/File integrity check succeeded

Device/File not configured

Cluster registry integrity check succeeded



I even have a dump file which I have taken using

#./ocrconfig - export

Can somebody help me out .

Regards,
Raj



Re: Cluster ware not starting [message #348455 is a reply to message #348027] Tue, 16 September 2008 16:42 Go to previous messageGo to next message
macdba
Messages: 27
Registered: May 2005
Location: US
Junior Member
I think, your OCR configuration on node1 is messed up. This might have happened when you tried to replace the ocrmirror and it could not update the ocr config on node1 successfully.

If its a production environment contact metalink.

---------------------

You can try this.

Check the ocr integrity with cluvfy on all nodes
./cluvfy comp ocr -n all -verbose

---------------------
On node1, since ocr is corrupt here...
./ocrconfig -repair ocr /dev/raw/raw5
This will fix the ocr config on node1 only.
Try to bring up the CRS again.
init.crs start

---------------------
If it does not work, try to replace the ocr with backups.

./ocrconfig -showbackup
stop crs on all the nodes
init.crs stop
restore ocr backup from backupfile
./ocrconfig -restore <backup filename>
restart the crs on all nodes
init.crs start
---------------------


regards
--Mak
Re: Cluster ware not starting [message #556378 is a reply to message #348455] Sun, 03 June 2012 14:50 Go to previous message
roger432
Messages: 1
Registered: June 2012
Location: India
Junior Member
Hi, I am facing similar issue. I have 2 nodes (Solaris X86 machine). I ran /u01/app/oracle/orasw/clusterware/cluvfy/runcluvfy.sh and the output was ok and no errors. Also my ./runInstaller worked fine without any error. But now when i run root.sh, I get following error

bash-3.00# /u01/app/crs/product/10.2.0/root.sh
WARNING: directory '/u01/app/crs/product' is not owned by root
Checking to see if Oracle CRS stack is already configured

Setting the permissions on OCR backup directory
Setting up NS directories
PROT-1: Failed to initialize ocrconfig
Failed to upgrade Oracle Cluster Registry configuration

Note: this is second attempt of running root.sh. The first time it ran without any error but failed on Node2. But then i changed s_ocrMirrorLocation in my crs.rsp config file (input file to ./runInstaller), delete all the directories and started the process again. But encounter the above error. This is not a production environment and hence i can do any kind of reinstall. Please help with a solution.

bash-3.00# cat /u01/app/crs/product/10.2.0/log/epltrdb1/client/ocrconfig_6119.log
Oracle Database 10g CRS Release 10.2.0.1.0 Production Copyright 1996, 2005 Oracle. All rights reserved.
2012-06-03 21:45:14.519: [ OCRCONF][1]ocrconfig starts...
2012-06-03 21:45:14.519: [ OCRCONF][1]Upgrading OCR data
2012-06-03 21:45:14.521: [ OCROSD][1]utsz:3: ioctl DKIOCGAPART failed. errno [48]
2012-06-03 21:45:14.521: [ OCROSD][1]utsz:3: ioctl DKIOCGAPART failed. errno [48]
2012-06-03 21:45:14.521: [ OCRRAW][1]propriogid:1: INVALID FORMAT
2012-06-03 21:45:14.522: [ OCRRAW][1]proprioini: OCR configuration on disk 0 is not valid
2012-06-03 21:45:14.522: [ OCRRAW][1]proprinit: Could not open raw device
2012-06-03 21:45:14.522: [ default][1]a_init:7!: Backend init unsuccessful : [26]
2012-06-03 21:45:14.522: [ OCRCONF][1]Exporting OCR data to [OCRUPGRADEFILE]
2012-06-03 21:45:14.522: [ OCRAPI][1]a_init:7!: Backend init unsuccessful : [33]
2012-06-03 21:45:14.522: [ OCRCONF][1]There was no previous version of OCR. error:[PROC-33: Oracle Cluster Registry is not configured]
2012-06-03 21:45:14.523: [ OCROSD][1]utsz:3: ioctl DKIOCGAPART failed. errno [48]
2012-06-03 21:45:14.523: [ OCROSD][1]utsz:3: ioctl DKIOCGAPART failed. errno [48]
2012-06-03 21:45:14.524: [ OCRRAW][1]propriogid:1: INVALID FORMAT
2012-06-03 21:45:14.524: [ OCRRAW][1]proprioini: OCR configuration on disk 0 is not valid
2012-06-03 21:45:14.524: [ OCRRAW][1]proprinit: Could not open raw device
2012-06-03 21:45:14.524: [ default][1]a_init:7!: Backend init unsuccessful : [26]
2012-06-03 21:45:14.525: [ OCROSD][1]utsz:3: ioctl DKIOCGAPART failed. errno [48]
2012-06-03 21:45:14.525: [ OCROSD][1]utsz:3: ioctl DKIOCGAPART failed. errno [48]
2012-06-03 21:45:14.526: [ OCRRAW][1]propriogid:1: INVALID FORMAT
2012-06-03 21:45:14.526: [ OCRRAW][1]proprioini: OCR configuration on disk 0 is not valid
2012-06-03 21:45:14.526: [ OCRRAW][1]proprinit: Could not open raw device
2012-06-03 21:45:14.526: [ OCRAPI][1]a_init:6b!: Backend init unsuccessful : [26]
2012-06-03 21:45:14.526: [ OCRCONF][1]Failed to initialized OCR context. error:[PROC-26: Error while accessing the physical storage]
2012-06-03 21:45:14.526: [ OCRCONF][1]Exiting [status=failed]...
Previous Topic: INSTALLATION OF RAC10G
Next Topic: relocate service issue
Goto Forum:
  


Current Time: Mon Apr 21 02:52:53 CDT 2014

Total time taken to generate the page: 0.09922 seconds