Home » RDBMS Server » Enterprise Manager » dbconsole after restore on new host (10g database RHEL5)
dbconsole after restore on new host [message #336652] Mon, 28 July 2008 09:31 Go to next message
marcossantos
Messages: 114
Registered: June 2008
Senior Member
Hi,

I needed to restore my database on new host. I used RMAN backup. The restore finished ok, but dbconsole not was created. So, I create with:

$<ORACLE_HOME>bin/emca -config dbcontrol db -repos create

Dbconsole was create ok.

But, when I access, via browser, I get error:

User/passowd invalid. I cannot access Enterprise Manager.

How can resolve this? I need change password?

With sql*plus I can access normally with SYS user, but with EM(entreprise manager), I not access.

Thanks,


Marcos Santos
Re: dbconsole after restore on new host [message #336661 is a reply to message #336652] Mon, 28 July 2008 09:53 Go to previous messageGo to next message
Michel Cadot
Messages: 64140
Registered: March 2007
Location: Nanterre, France, http://...
Senior Member
Account Moderator
Did you start it? "emctl start"

Regards
Michel
Re: dbconsole after restore on new host [message #336664 is a reply to message #336661] Mon, 28 July 2008 09:59 Go to previous messageGo to next message
marcossantos
Messages: 114
Registered: June 2008
Senior Member
Hi,


Yes. I started it. It start nornally.

I enter in login screen(http://myhost:1158/em), enter values for user: SYS, pass: "mypass", and connect with: SYSDBA. After click in login, I get error "user/pass invalid".


Thanks,

Marcos
Re: dbconsole after restore on new host [message #336706 is a reply to message #336664] Mon, 28 July 2008 14:05 Go to previous messageGo to next message
babuknb
Messages: 1734
Registered: December 2005
Location: NJ
Senior Member

>>But, when I access, via browser, I get error:

Are you sure; there is NO problem in your browser Smile I also faced same problem. If possible can try throw mozila brower.

Babu
Re: dbconsole after restore on new host [message #336711 is a reply to message #336706] Mon, 28 July 2008 14:32 Go to previous messageGo to next message
marcossantos
Messages: 114
Registered: June 2008
Senior Member
Hi,

I use Firefox 2.

Re: dbconsole after restore on new host [message #336744 is a reply to message #336711] Mon, 28 July 2008 16:39 Go to previous messageGo to next message
babuknb
Messages: 1734
Registered: December 2005
Location: NJ
Senior Member


Recreate your OEM using

emca -deconfig dbcontrol db -repos recreate


Babu
Re: dbconsole after restore on new host [message #337619 is a reply to message #336652] Thu, 31 July 2008 07:33 Go to previous messageGo to next message
marcossantos
Messages: 114
Registered: June 2008
Senior Member
Hi,

I make this:

<ORACLE_HOME>/bin/emca -deconfig dbcontrol db -repos drop


and:


<ORACLE_HOME>bin/emca -config dbcontrol db -repos create


Aways that I try login in Enterprise Manager via browser I get the samen error: "login/pass invalid".

Via SQL*Plus i can to connect. But no dbconsole.


This occur after I restore the database in new host via RMAN. The restore and recover is ok. The instance is active, listener and dnconsole, but I cannot manager my instance via enterprise manager.


Thanks.

Marcos

[Updated on: Thu, 31 July 2008 07:36]

Report message to a moderator

Re: dbconsole after restore on new host [message #338009 is a reply to message #337619] Sat, 02 August 2008 04:36 Go to previous messageGo to next message
Dipali Vithalani
Messages: 278
Registered: March 2007
Location: India
Senior Member

You need to reconfigure your enterprise manager using EMCA, Whenever you change your Host name, or IP address ( one more thing is there, i can't recollect now, I had noted down that, will post when get it )

Regards,
Dipali.
Re: dbconsole after restore on new host [message #338021 is a reply to message #336652] Sat, 02 August 2008 08:28 Go to previous messageGo to next message
BlackSwan
Messages: 25046
Registered: January 2009
Location: SoCal
Senior Member
http://www.orafaq.com/forum/t/88153/0/
Please read & follow Posting Guideline as stated in URL above


It appears you dropped the repository & created a new one.
Is there a chance that you now need to actually (re)start Enterprise Manager?
There is no indication that it is started & running so it can be accessed & used.
Re: dbconsole after restore on new host [message #338639 is a reply to message #336652] Tue, 05 August 2008 09:14 Go to previous messageGo to next message
marcossantos
Messages: 114
Registered: June 2008
Senior Member
Hi,

seem that errot is not in dbconsole but in remote access.

Localy I can access normaly, but the other host I cannot.

If I try access via SQL*PLUS the other host I get error, username/password invalid. Same error of Enterprise Manager.

How I said, localy I access via SQL*PLUS with User: SYS.

Password file?

Thanks,


Marcos

Re: dbconsole after restore on new host [message #338792 is a reply to message #338639] Tue, 05 August 2008 23:23 Go to previous messageGo to next message
Dipali Vithalani
Messages: 278
Registered: March 2007
Location: India
Senior Member

Please post exact error messages returned to you by oracle/enterprise manager..
(Do copy and paste of commands you tried and errors returned to you..)

Regards,
Dipali..
dbconsole after restore on new host [message #338996 is a reply to message #336652] Wed, 06 August 2008 07:22 Go to previous messageGo to next message
marcossantos
Messages: 114
Registered: June 2008
Senior Member
Hi,

1. Restore database in new host. Same ORASID, same DBID, different hostname, different IP address.

Old host : SID=oradds New host: SID=oradds
DBID="xxxxxxxxxxx" DBID="xxxxxxxxxx"
Hostname=oradds Hostname=orapro
IP=10.10.10.1 IP=10.10.10.2

I copy files backupset to new host (backupset(datafiles, archivedlog) and autobackup (controlfiles and spfile)).

$scp user@old_host:/PATH/file.bkp /new_host/local

After I restore with RMAN.

$rman
RMAN>connect target /
RMAN>set dbid "dbid_old_database"
RMAN>startup nomount
RMAN> restore spfile to pfile '/oracle/app/oracle/product/10.2.0/db_1/dbs/initoradds.ora' from '/oradata2/o1_mf_s_654016132_421c64vl_.bkp';
RMAN> STARTUP FORCE NOMOUNT PFILE='/oracle/app/oracle/product/10.2.0/db_1/dbs/initoradds.ora';
RMAN> RESTORE CONTROLFILE FROM '/oradata2/o1_mf_s_654016132_421c64vl_.bkp';
RMAN> ALTER DATABASE MOUNT;
RMAN> catalog backuppiece '/oradata2/o1_mf_nnndf_TAG20080506T150716_421c355f_.bkp';
RMAN> list backup;
RMAN> run{
2> set newname for datafile 1 to '/oradata2/DBase1/system01.dbf';
3> set newname for datafile 2 to '/oradata2/DBase1/undotbs01.dbf';
4> set newname for datafile 3 to '/oradata2/DBase1/sysaux01.dbf';
5> set newname for datafile 4 to '/oradata2/DBase1/users01.dbf';
6> set newname for datafile 5 to '/oradata2/DBase1/tbs201.dbf';
7> set newname for datafile 6 to '/oradata2/DBase1/after_01.dbf';
8> set newname for datafile 7 to '/oradata2/DBase1/after_02.dbf';
9> set newname for datafile 8 to '/oradata2/DBase1/after_03.dbf';
10> set newname for datafile 1 to '/oradata2/DBase1/system01.dbf';
11>
12> SET UNTIL SCN 745212;
13> RESTORE DATABASE;
14> SWITCH DATAFILE ALL;
15> RECOVER DATABASE;
16> }
RMAN> alter database open resetlogs;

This steps were without erros.

Instance up, database restored and recovered.

2. I access via SQL*PLUS locally.


$sqlplus /nolog
SQL>conn sys/pass as sysdba;
connected.

Normally.


3. Start listener.

$lsnrctl start
listener started.


4. dbconsole.

$emctl status dbconsole

OC4J Configuration issue. /dados/u01/app/oracle/product/10.2.0/db_1/oc4j/j2ee/OC4J_DBConsole_orapro.prodam.com.br_oradds not found.

dbconsole not exist for this instance.

5. Drop configuration for dbconsole in database

<ORACLE_HOME>bin/emca -deconfig dbcontrol db

<ORACLE_HOME>/sysman/admin/emdrep/bin/RepManager <hostname> <listener_port> <sid> -action drop

6. Create dbconsole


<ORACLE_HOME>bin/emca -config dbcontrol db -repos create

dbconsole created. Dbconsole up. Ok.


7. Access via browser through other machine.

http://myserveraddress:1158/em

Enterprise manager loaded in my browser. I enter my user = SYS and password so I get error in highlight:

username/password invalid.


I dont understand why.


Can you help me!

Thanks


Marcos Santos














Re: dbconsole after restore on new host [message #339050 is a reply to message #338996] Wed, 06 August 2008 12:03 Go to previous messageGo to next message
babuknb
Messages: 1734
Registered: December 2005
Location: NJ
Senior Member

http://www.orafaq.com/forum/t/88153/0/
Please read & follow Posting Guideline as stated in URL above

Quote:
Enterprise manager loaded in my browser. I enter my user = SYS and password so I get error in highlight:

username/password invalid.


Recreate your password file and then try with new sys password.

Babu
Re: dbconsole after restore on new host [message #339073 is a reply to message #336652] Wed, 06 August 2008 12:45 Go to previous messageGo to next message
marcossantos
Messages: 114
Registered: June 2008
Senior Member
Hi,


I dont use password file. It is necessary to create in this case?

thanks,

Marcos




Re: dbconsole after restore on new host [message #339117 is a reply to message #339073] Wed, 06 August 2008 16:31 Go to previous messageGo to next message
babuknb
Messages: 1734
Registered: December 2005
Location: NJ
Senior Member

Quote:
I dont use password file. It is necessary to create in this case?


If you don't know SYS password; you can re-create using ORAPWD commands
Quote:

Enterprise manager loaded in my browser. I enter my user = SYS and password so I get error in highlight:

username/password invalid.


Could you explain me; why your getting the above error message? I was thining your trying to connect oracle enterprise manager using sys user; but u don't know sys password. I'm correct?

Babu

[Updated on: Wed, 06 August 2008 16:36]

Report message to a moderator

Re: dbconsole after restore on new host [message #339385 is a reply to message #336652] Thu, 07 August 2008 07:10 Go to previous messageGo to next message
marcossantos
Messages: 114
Registered: June 2008
Senior Member
Hi,

How I said:

1. via SQLPLUS I can connect with SYS user normally.
Locally is Ok.

2. I thinking problem is for remote access. Because if I try
connect from other machine on other network
(the database server is in DMZ and my workstation
is in internal network) I cannot connect via SQLPLUS.
I get error: ORA: 01031 - insufficient privileges.

3. Via enterprise manager I get: username/passoword invalid.

4. I know the password for SYS user.

5. I dont understand why dont connect via enterprise manager.

6. The only way connect with database is via SQLPLUS
and locally.

7. I dont have GUI for my database.

8. It is very hard.


Thaks,


Marcos Santos





Re: dbconsole after restore on new host [message #339394 is a reply to message #339385] Thu, 07 August 2008 07:28 Go to previous messageGo to next message
Dipali Vithalani
Messages: 278
Registered: March 2007
Location: India
Senior Member

Hey check the lables of the page and textboxes, in which you are entring username and password..
Make sure that they are for oracle username and password and not for the os credentials. (Because at many places oracle asks for the operating system level username and password)..

Regards,
Dipali.
Re: dbconsole after restore on new host [message #339448 is a reply to message #339385] Thu, 07 August 2008 09:16 Go to previous messageGo to next message
Mohammad Taj
Messages: 2412
Registered: September 2006
Location: Dubai, UAE
Senior Member

Did you able to connect to database with sys user without password?
if yes then first disable sys login without password.

then create password file + restart db + try to connect to database with SYS user with PASSWORD. if your able to connect to database then you can try to connect with OEM also, must sure TNS_ENTRY is configure properly.

Re: dbconsole after restore on new host [message #339457 is a reply to message #339385] Thu, 07 August 2008 09:43 Go to previous messageGo to next message
S.Rajaram
Messages: 1027
Registered: October 2006
Location: United Kingdom
Senior Member
check this link. Hopefully this should sort out your confusion.

http://www.orafaq.com/forum/t/49785/68488/

Regards

Raj
Re: dbconsole after restore on new host [message #339478 is a reply to message #336652] Thu, 07 August 2008 10:16 Go to previous messageGo to next message
marcossantos
Messages: 114
Registered: June 2008
Senior Member
Hi,

now I get follow message If I try connect with SYS or SYMAN:

(X) Error - You must accept this licensing agreement
before using Enterprise Manager.


It ask me for agreement. But I not answer yet. It is wrong.
Never I get this message. Strange.


I do:

1. Delete dbconsole

2. Drop SYSMAN

3. Create dbconsole

4. Create password file, same password old.

5. Alter user SYS identified by "oldpassword"

6. So I try connect with SYSMAN via ENterprise Manager.

7. (X) Error - You must accept this licensing agreement
before using Enterprise Manager.


thanks,

Marcos


[Updated on: Thu, 07 August 2008 10:21]

Report message to a moderator

Re: dbconsole after restore on new host [message #339551 is a reply to message #339478] Thu, 07 August 2008 17:55 Go to previous messageGo to next message
sunil_v_mishra
Messages: 506
Registered: March 2005
Senior Member
Moral of story read licensing agreement Laughing
Re: dbconsole after restore on new host [message #339785 is a reply to message #336652] Fri, 08 August 2008 08:20 Go to previous messageGo to next message
marcossantos
Messages: 114
Registered: June 2008
Senior Member
Hi,

anyone make restore with RMAN on new host?
I think strange this problem.

Marcos




Re: dbconsole after restore on new host [message #339790 is a reply to message #336652] Fri, 08 August 2008 08:50 Go to previous messageGo to next message
marcossantos
Messages: 114
Registered: June 2008
Senior Member
Hi,

I dont know why I cannot connect with database via
enterprise manager after restore and recovery on new host
with user SYS and SYSTEM.

I dont know why I cannot connect with user SYS and SYSTEM
via SQLPLUS after restore on new host.

I am thinking open Request Service on metalink because I
cannot administrate and management my database remotely
via enterprise manager or sql developer after restore on
new host.

I dont know continually I see this message in my screen:

"USERNAME/PASSWORD INVALID" when I try connect via Enterprise
Manager after restore on new host with RMAN.


thanks,


Marcos



Re: dbconsole after restore on new host [message #339833 is a reply to message #336652] Fri, 08 August 2008 15:33 Go to previous messageGo to next message
marcossantos
Messages: 114
Registered: June 2008
Senior Member
Hi,

best regards!

It's work out! Laughing Thanks for all very much!

I commit a mistake when I create the password file.
So, I recreate the passoword file and work out.

References: Metalink Note:358201.1

Even in my old host dont have password file, on new host it's necessary - obligatory - create one.

Thanks a lot!


Marcos Santos

Re: dbconsole after restore on new host [message #339834 is a reply to message #336652] Fri, 08 August 2008 15:40 Go to previous messageGo to next message
BlackSwan
Messages: 25046
Registered: January 2009
Location: SoCal
Senior Member
Imagine that?
The software works as advertised when installed correctly according to the instructions!
Congratulations on your perseverance.
Re: dbconsole after restore on new host [message #341023 is a reply to message #336744] Fri, 15 August 2008 09:48 Go to previous messageGo to next message
deepmachine
Messages: 80
Registered: August 2008
Location: United States
Member
Babu,
I was going through this thread and came across your suggested command as following:

emca -deconfig dbcontrol db -repos recreate


Just wondering, can you use recreate option with -deconfig?

Here is what I got:

$ emca -deconfig dbcontrol db -repos recreate

STARTED EMCA at Aug 15, 2008 10:39:45 AM
EM Configuration Assistant, Version 10.2.0.1.0 Production
Copyright (c) 2003, 2005, Oracle.  All rights reserved.

Incorrect usage.  Run 'emca -help' for more details.



Thanks,
Pinky
Re: dbconsole after restore on new host [message #341033 is a reply to message #341023] Fri, 15 August 2008 11:52 Go to previous messageGo to next message
babuknb
Messages: 1734
Registered: December 2005
Location: NJ
Senior Member

Oh...

I posted incorrect command sorry for that.

Please try this..

emca -config dbcontrol db -repos recreate


PS: Thanks for finding incorrect command.

Babu
Re: dbconsole after restore on new host [message #341034 is a reply to message #341033] Fri, 15 August 2008 11:55 Go to previous messageGo to next message
deepmachine
Messages: 80
Registered: August 2008
Location: United States
Member
No problem,
I already tried with the config instead of defonfig, and all of my problems so far are fixed.

Just one question, what is the downside of recreating the repository?

Thanks,
Pinky
Re: dbconsole after restore on new host [message #341039 is a reply to message #341034] Fri, 15 August 2008 12:24 Go to previous message
babuknb
Messages: 1734
Registered: December 2005
Location: NJ
Senior Member

Quote:
No problem,
I already tried with the config instead of defonfig, and all of my problems so far are fixed


Thanks a lot.

>>Just one question, what is the downside of recreating the repository?

ASFAIK If you have any trouble to access Enterprise manage you can recreate using EMCA

Please don't start new thread.
Babu

[Updated on: Fri, 15 August 2008 12:39]

Report message to a moderator

Previous Topic: Enterprise Manager Console from a Web Browser
Next Topic: Job status : stop pending for over 2 months ....
Goto Forum:
  


Current Time: Fri Dec 09 05:44:39 CST 2016

Total time taken to generate the page: 0.09187 seconds